Vijesti iz župa
04. February 2016.
Foto:
nepoznato

Prot.: 134/2016.

 SVEĆENICIMA I VJERNICIMA

TREBINJSKO-MRKANSKE BISKUPIJE

   Katolička priznata svetišta jesu mjesta osobite Božje blizine po dijeljenju sakramenata sv. ispovijedi i presvete Euharistije. Hodočasnik se upućuje u takvo svetište da doživi radostan susret s drugim članovima putničke Crkve. Tako hodočasnička prošteništa postaju i mjesta kršćanskih susreta i manifestacija vjere.

   Župa Hrasno od svoga osnutka, od 1761. godine, pod zaštitom je Isusove tjelesne majke i naše duhovne Majke Marije. Od 1854. godine, kada je dogmatizirana vjerska istina o Neoskvrnjenom začeću Marijinu, u župi se časti svetkovina njezina Bezgrješnoga začeća. Msgr. Stjepan Batinović,  hrašanjski župnik (1947.-1980.), neumorni Marijin štovatelj, nastojao je u župu uvesti što više zdrave pobožnosti, pa zato nije propuštao nijednoga Gospina blagdana. Tako je njegovim zauzimanjem 8. svibnja 1977. biskup ordinarij msgr. Petar Čule svečano blagoslovio kip Kraljice mira i Hrasno proglasio Gospinim svetištem Trebinjske biskupije. Određeno je da središnje slavlje bude u drugu nedjelju Gospina mjeseca svibnja. Od tada su mnogi vjernici u hodočasničkom duhu pohađali ovo Gospino svetište, njoj posebne pobožnosti iskazivali i u svoj se svakodnevni život radosno vraćali sakramentalno izmireni i milošću okrijepljeni.

   U posljednje vrijeme ti su naši prostori, zbog stalna iseljenja, sve više prepušteni pustoši pa kao da je i samo svetište zamrlo. Stoga, nastavljajući već započetu praksu, pastirski pozdravljam da se i ove godine kroz korizmene nedjelje upriliče pokornička hodočašća župa Trebinjske biskupije Kraljici mira na Hrasno.

   Vas, poštovani župnici, molim da svojom riječju i djelom uznastojite da vjernici povjerenih vam župa budu ispunjeni snagom Duha Svetoga koja se zadobiva u ovakvim hodočasničkim prošteništima. Stoga u koordinaciji s dvojicom dekana, don Antom i don Rajkom i upraviteljem Svetišta, hrašanjskim župnikom don Antunom, odazovite se ovomu pozivu, potaknite vjernike i stavite se na raspolaganje za vjerničke potrebe, posebno za sakrament pomirenja s Bogom.

   Na ovaj pokornički pothvat, na sve vas, pastire i vjernike, zazivam blagoslov Trojednoga Boga po zagovoru Bezgrješne Djevice, supatnice s Kristom Otkupiteljem.        

 

Ratko Perić, biskup

apostolski upravitelj

POVEZANI ČLANCI

18. lip 2018
Biskup Ratko Perić
30. ožu 2018
Biskup Ratko Perić
26. pro 2017
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

18. lip 2018
Biskup Ratko Perić
30. ožu 2018
Biskup Ratko Perić
26. pro 2017
Biskup Ratko Perić