Vijesti
01. July 2017.
Foto:
tomislavnews.com

U župi Kongori, u Duvanjskom dekanatu, koju pastoralno vodi fra Stjepan Martinović, a tri su sestre Predragocjene Krvi djelatne u župi, sveta se krizma upriličuje svake druge godine s učenicima i učenicama osmoga osnovne i prvoga razreda srednjih škola. Ove je godine podjelba sakramenta sv. potvrde zakazana za subotu 1. srpnja 2017. u 11.00 sati. Procesijski ulazak krizmanika s kumovima u crkvu Presvetoga Srca Isusova. Iako radni dan, crkva je puna vjernika. Sestra predvodi župni zbor izvrsno uvježban. Jednako i u promjenljivim i nepromjenljivim dijelovima sv. Mise. I u psalmima. U ime 37 krizmanika, i jednoga sa strane, biskupa Ratka Perića pozdravlja jedan krizmanik i krizmanica. Župnik u ime cijele župe. Krizmanici su zauzeti i u drugim dijelovima sv. Mise: u čitanjima i molitvama vjernika.

Biskup izražava čestitke župi koja je tjedan dana prije toga proslavila Naslovnika crkve Presveto Srce Isusovo, a ove godine u kolovozu župa slavi 100. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja.

Biskup u propovijedi, razdijelivši darove Duha Svetoga na one koji se odnose na našu glavu: mudrost, razbor, znanje i savjet, te na one koji se tiču našega srca: jakost, pobožnost i strah Božji, najviše se zaustavio na razmišljanju i oprimjerivanju Duhova dara savjeta.

- Ako dijete, idući s mamom pokraj ceste, prima  ogluške i trza se iz majčine ruke, i otme se, završit će pod kotačima bickla ili automobila.

- Ako dječak ili djevojčica ne želi poslušati ćaću ili mamu da se prihvati knjige i redovito radi domaće zadaće, propast će na godinu.

- Ako se mladić ili djevojka ne želi pridržavati pravih prometnih savjeta na cesti, nego voze mimo propisa, protiv označenih znakova, naći će se pod autobusom ili teretnjakom i nikada im ne vele doći do cilja.

- Ako djevojka koja se udaje ili mladić koji se ženi, ne želi čuti što im razboriti roditelji kazuju, nego rade isključivo po svojoj nekontroliranoj strasti i neiskusnoj glavi, zaglavit će u životu udarajući na stotinu jada.

- Ako krizmanik u srcu osjeća poziv u svećeništvo ili krizmanica u redovništvo, pa se ne želi ni s kim savjetovati: ni s roditeljima, ni sa župnikom, ni s bilo kojom razboritom osobom, promašit ćeš životni poziv. Na kraju će se života pitati: Gdje sam bio? – Nigdje! Što radio? - Ništa. Što sam postigao? - Još manje.

- Iako tvoji roditelji, krizmaniče, možda nemaju toliko škole koliko je ti imaš, ali oni imaju životne škole dvostruko i trostruko više od tebe, ne bi ti trebalo biti teško poslušati savjet pametnijega i iskusnijega oca i razboritije majke da ne moraš svako zlo iskusiti osobno na svojoj koži. Nije pametan samo onaj tko prave savjete daje, nego je pametan i onaj koji savjete prima i uvažava!

A nitko ti ne može biti takav savjetnik kao Duh Sveti koji ti danas daruje ne jedan nego sedam svojih darova. Zato mu se moli i preporučuj da se u tebi razvija dar savjeta, pa ćeš onda imati i svih šest ostalih darova u punoj i aktivnoj mjeri.

Krizmanici su pratili što im krizmatelj poručuje, što su pokazali i prigodom sv. krizme. Sve su oči bile usmjerene na krizmanike i krizmanice, a vjerujemo da su srca, osobito njihovih roditelja i kumova, u molitvi bila usmjerena na Duha Svetoga.

Dao Bog roditeljima još više zdrava savjeta, a njihovim sinovima i kćerima, nakon sv. krizme, obilje poučljiva duha!

POVEZANI ČLANCI

14. srp 2018
Tajništov BK BiH
14. srp 2018
Tajništvo BK BiH
01. srp 2018
Biskupski ordinarijat Mostar

NAJČITANIJE

14. srp 2018
Tajništov BK BiH
14. srp 2018
Tajništvo BK BiH
01. srp 2018
Biskupski ordinarijat Mostar