Vijesti
09. June 2019.
Foto:
vecernji.ba

Iako svake godine u isti dan i gotovo u isti sat na svetkovinu Duha Svetoga, Pedeseti dan po Uskrsu, sveta je krizma u katedrali Marije Majke Crkve prvorazredan župni i vjernički događaj u liturgijskom ciklusu. Krizmanici s kumovima – pogotovo kada ih se nađe 94 (plus dvoje iz druge župe) kao ove godine 9. lipnja – pobude zanimanje vjernika, osobito katedralnih župljana. Krizmanici su polaznici prvoga razreda srednjih škola u Mostaru.

Prije početka sv. Mise jedna krizmanica pozdravlja a drugi krizmanik biskupu Ratku uručuje knjigu Benediktova opcija, 2019. I župnik dodaje svoj pozdrav krizmatelju, krizmanicima i svim župljanima te poziva predvoditelja dvostrukoga slavlja da otpočne sv. Misu. Pjeva katedralni zbor, ponajviše himne i pjesme u slavu Duha Svetoga.

U propovijedi biskup kaže na početku da će govoriti o Duhu Svetom i o Blaženoj Gospi. Sutra je katedralna svetkovina: Marija, Majka Crkve. 

Na dan Isusova Uzašašća Gospodin reče Gospi i Apostolima na Maslinskoj gori: Ne razilazite se iz Jeruzalema. Čekajte Obećanje Očevo! Nitko ne zna kada će se to dogoditi. Niti itko pita. Poslušni su riječi Gospodnjoj. 

Zašto danas govoritri o Gospi?

Zato jer je na današnji dan, prije 2000 godina, i na nju i na Apostole Duh Sveti izlio svojih sedam darova.

Zar Gospa nije puna Duha Svetoga još od utjelovljenja Sina Božjega?

Jest, ali Sveto Pismo kaže i za Elizabetu i za starca Šimuna da su puni Duha Božjega.

Za akciju Utjelovljenja Gospa je doista bila „milosti puna“, ali ona ne živi u stalnim čudesima nego naravnim životom koji treba nadnaravne pomoći, i to svega života.

Kako je iz Nazareta pošla za Isusom prateći ga u vrijeme njegova javnoga djelovanja, oko 27. godine kršćanske ere, ni ona nije imala svoga krova nad glavom ni poda pod nogama: ptice imaju svoja gnijezda, a lisice svoje jazbine, a ni Gospa nema ni staništa ni kućišta, kao ni njezin Sin i Apostoli.

Gospodin je htio da i ona doživi Duha Svetoga u njegovim darovima u novoj ekonomiji spasenja u početcima Crkve. Silazak Duha Svetoga novi je božanski čin, novi sakrament, u rangu krštenja i Euharistije u Crkvi Kristovoj. 

I, evo, Gospa je prva na koju silazi Sila Duha Svetoga, Obećanje Očevo.

To bi moglo biti godine 30. kršćanske ere. Crkvena predaja prenosi da je Gospa nakon toga duhovskog događaja živjela još dvadesetak godina. Ta ista predaja obično naznačuje vrijeme njezine smrti ili usnuća [„uspenja“] ili uznesenja u nebo - 48. godine. 

U tim godinama, od 30. do 48., trebalo je živjeti naravnim životom, bez ukazanja i znamenja. Ivan je apostol razumio Isusove riječi s Križa da Mariju prihvati za majku, u prvom redu duhovnu majku, ali i da se za nju pobrine dok bude živjela na ovome svijetu. Međutim, i Ivan ima svoja apostolska zaduženja da izađe iz Jeruzalema, da pođe po svijetu i propovijeda Kristovo Evanđelje. Gospa se u Jeruzalemu, nakon potresnih događa Velikoga tjedna, pribila u tuđoj kući. Ni ona ne želi biti na teret drugima, a želi ostati vjerna Gospodinu. Zato joj treba snage s neba, treba njezinu tjelesnom umoru, njezinoj prokušanoj duši. Treba joj izdržljivosti u kušnjama.

I evo Duha Svetoga koji joj udjeljuje svih sedam darova. A ona možda najviše doživljava dar jakosti, snagu Duha, ohrabrenje na životnom putu za koji ni sama ne zna koliko je dug i širok.

Upravo vama, krizmanici, danas taj dar jakosti osobito treba: kada mislite da ste jaki, a možda jaki ukrivo, u grijeh, da primite pravu Duhovu jakost u pravom životnom usmjrenju;

da izdržite u raznim nevoljama i kušnjama slijeva i zdesna;

da rastete u vjeri i nadi, unatoč sumnjama i napadima na vjeru i na Crkvu;

da se otvorite kršćanskoj ljubavi, a zatvorite egoističnu sebeljublju;

da budete snažni u svjedočenju Isusovih učenika, unatoč ruganjima od drugih;

da ustrajete na putu školovanja unatoč brojnim poteškoćama.

Biskup je zamolio župnika don Luku da podijeli sakrament sv. krizme jednomu redu kandidata.

Za vrijeme krizmanja biskup je poneke krizmanike ponešto i priupitao i vidjelo se da su bili pozorni i dobro pratili. Da hoće tako svake nedjelje!

Župnik ih je na kraju, čestitajući im ovaj jedinstven dan, podsjetio da će pokazati dar jakosti ako budu dolazili svake nedjelje na sv. Misu.

Na stepenicama pred oltarom krizmanici su se poredali za trajnu uspomenu s ovovoga svoga četvrtog sakramenta. Završili su proces kršćanske inicijacije.  

POVEZANI ČLANCI

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić