Bl. Alojzije Stepinac
11. May 1998.
Foto:
nepoznato

Blaženi Kardinale,

   upravo kada sam kao gimnazijalac čuo za Tebe i donekle Te upoznao preko "Crvene ruže na oltaru", Ti nestade s ovoga svijeta. Ta "Crvena ruža," simbol mučeništva, bijaše Tvoj prvi životopis (iz 1951.) koji smo šezdesete, potkrijući, čitali u sjemeništu na Šalati. Da su nam Tvoji čuvari našli tu Jesihovu knjigu, zatvorili bi nam sjemenište ko amen u Očenašu, kako su bili alergični na crvene ruže na oltaru. Iako su i sami bili crveni kao petokraka, ta ih je crvena boja iz Crkve onesvješćivala! Sve su poduzimali da im ne cvatu crvene ruže, crkveni ružmarini. A od Tebe stvorili pravu crkvenu, crvenu, grimiznu ružu na oltaru, vrsna i klasična mučenika. Trovali Te da Ti ne proliju krv! A kad tamo: Crkva priznala trovanje krvi kao - prolijevanje krvi! Na dobro im duši došla Tvoja beatifikacija! Onaj je Tvoj pravni tužitelj mogao u svome prezimenu nositi nešto "blaženo", ali Ti si pravi Blaženik! Po svome blaženstvu, koje Ti udijeli Bog, pomozi i njemu i svima koji su mislili da mogu biti blaženi bez Boga!

   Isus je učenicima svojim, kao nijedan drugi učitelj svojima, u blaženstvima obećao tri velika paradoksalna dara:

   da će grcati do grla u nevoljama,

   da će biti neustrašivi koštalo ih glave, i

   da će biti radosni u dubini srca! Ti si imao sva tri dara u najvišem stupnju: I grcao u patnjama preko glave, i bio pred fašizmom i komunizmom neustrašiv do krvi, i uvijek bio pun radosti, nade, optimizma i sreće i na licu i u srcu.

   Kao mrav na glavnji: Kada su iz šume prodirali u Zagreb, Ti si bio u kapelici. Da gdje bi bio! Gledao si ispred sebe u duhu desetke tisuća vjernika, vojnika, domobrana koji odlaze u Bleiburg, na Križni put, u smrtionicu; Ti pozvan na tribinu na Jelačićevu placu od nove vlasti! Zamisli te igre na Placu! Ali je barem bilo jasno ko sunce da Te gerila, ni u šumi ni na trgu, nije smatrala ratnim zločincem! Ne bi Ti propovijedi po šumi širila niti bi se s Tobom na tribini slikala, ponosila i zaogrtala legalitetom, nego bi Te šumari objesili ili ustrijelili čim su provalili u Zagreb. Kakvo poniženje i nevolja za Te!

   Neustrašiv kao div! Kada Te nisu mogli slomiti kroz godinu i pol dana za kolaboracionizam, namontirali Ti "prežalosni proces", kako ga povijesno prozva papa Pio XII. A Ti sve neustrašiviji: i u istrazi pred prijetnjama, i na sudu pred optužbama i klevetama, i u Lepoglavi u zatvoru, i u Krašiću u zatočeništvu. Oni se zapravo ustrašili, ne znajući kako i kamo s Tobom: podilaženjem ne ide, podmićivanjem pogotovo, ponudom u inozemstvo - nezainteresiran, e onda ćeš u zatvoru gnjeti, a dozirano će Te trovati, da ne bi slučajno dočekao kraja dosuđene 16-godišnje robije, kamoli svršetka daljnjih pet godina svakoga ljudskog obespravljenja, sve do daleke 1967.! To im je na kratki rok pošlo za rukom, a na dugu stazu obilo im se o glavu!

   Preobilno presretan! Iako nisi vidio svoga Zagreba, od 1946. do 1960., kamo Te Pio XI. postavio najprije za nadbiskupa koadjutora 1934. zatim za ordinarija 1937., a Pio XII. za rezidencijalnog kardinala 1953.; iako Te zvona katedrale nisu pozdravila kroz četrnaest mučeničkih godina, osim kada Te u sprovodu u nju unesoše 1960., Ti si uvijek bio u Bogu sretan i blažen, jer je Bog izveo da Ti je bio jači glas iz zatvora nego s Kaptola, boreći se za istinu i pravdu, za ljubav i mir. Tvoja su se zatvorska zvona čula dalje od katedralnih! Ti si znao za što se boriš: što si mislio to si govorio; što si zborio to si tvorio. Borio si se za pravoga Boga i pravoga čovjeka, za hrvatski narod i svaki narod! Od Tebe izađe moralno integralan čist mučenik, blaženi Stepinac! Tebe će i otrovana vjernici raznijeti za relikvije!

   Tebe je Papa stavio kao najljepšu i najdražu hrvatsku ružu na oltar. "Prežalosni proces", u kojem si održao povijesni govor 3. listopada 1946. u Kačićevoj u Zagrebu, pretvoren je u "preradosni dan" 3. listopada 1998. na Mariji Bistrici! Na oltaru su hrvatski sveci: franjevac Nikola Tavelić, kapucin Leopold Bogdan Mandić, biskupijski svećenik Marko Križevčanin, ali oni izgiboše ili preminuše u dalekom svijetu: Nikola u Jeruzalemu, Leopold u Padovi, Marko u Košicama, ali Ti mučenik usred Zagreba, u Lepoglavi, u Krašiću. Eto zašto mi je posebno drag Zagreb i Lepoglava i Krašić! Zbog Tvoga svjedočanstva od 1937. preko 1941., napose od 1946. do 1960. kada si nevoljno grcao ali i voljno svjedočio, govorio i hrabro pisao, braneći Božja, ljudska, crkvena, hrvatska prava. Zato Ti je Hrvatska i mogla uskrsnuti! Volim Zagreb zbog katedrale u kojoj počivaš kao lucerna ardens et lucens - svjetiljka što gori i svijetli svima koji se zauvijek žele naslađivati Tvojom svjetlošću! (Iv5,35).

POVEZANI ČLANCI

17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
15. ožu 2016
Don Željko Majić

NAJČITANIJE

17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
15. ožu 2016
Don Željko Majić