Vijesti
12. March 2017.
Foto:
Biskup Ratko i župnik don Ivan s grupom ministranata

Župnik don Ivan Turudić dočekao je biskupa Ratka Perića pred crkvom na Crkvinama, dijelu koje je čitlučka općina dodijelila župi sv. Ante Padovanskoga Ploče-Tepčići za  gradnju nove crkve. Bila je ovo 2. nedjelja korizmena, 12. ožujka 2017. Misa je zakazana u 10.00 sati. Svijet je popunio crkvu. Jedanaest ministranata razne dobi i različitih razreda imaju svoja mjesta oko oltara. Pobožni i sabrani kako se i pristoji ministrantskoj službi i dvorbi. Mlada sviračica intonira korizmene pjesme, a pjeva ne samo zbor nego i svi nazočni. Župnik je pozdravio biskupa i njegova tajnika don Marina, kao i sve nazočne te izrazio radost zbog ovoga biskupova pastoralnog pohoda. Biskup obično dolazi u ovu župu za dijeljenje sv. krizme, za službenu vizitaciju, o svetkovini sv. Ante, za uvođenje novoga župnika i kada se najavi kakav poseban blagoslov.   

Druge korizmene nedjelje Crkva izborom Evanđelja podsjeća na Isusovo Preobraženje, a sam blagdan Preobraženja Gospodinova slavi 6. kolovoza. Ove je godine čitan Matejev prikaz Preobraženja: Isus s Mojsijem zakonodavcem i Ilijom prorokom na jednoj strani u slavi, a Petar s Jakovom i Ivanom na drugoj strani ne mogu od sjaja gledati u preobražena Isusa. Očevo tumačenje s neba: „Ovo je Sin moj. Ljubljeni! U njemu mi sva milina! Slušajte ga!“ (Mt 17,5).

Biskup je u propovijedi naveo primjer da naše smrtno tijelo može biti bolesno ili zdravo na ovome svijetu, a samo je Isusovo zemaljsko tijelo doživjelo na Taboru u Galileji veličanstveno čudo i otajstvo preobraženja kakvo će nakon uskrsnuća biti vječno u nebu. Kristovi sljedbenici vjeruju da će svemogući Bog o Sudnjem danu opet povezati besmrtnu ljudsku dušu s preobraženim tijelom kada će ponovo postati pune osobe, preobražene, tj. trajne, vjerne, besmrtne vrijednosti.

I župa je živi organizam sastavljen od živih osoba po zakonu rasta: krštenjem se novih članova župa obnavlja, sakramentom bolesnih i poputninom sprovodno se vjernici ispraćuju tijelom na zemaljsko počivalište, a Bog zove svačiju dušu na svoj sud. Zato i župa može doživljavati i svoje bolesti i svoje zdravlje. U župu se uvukla bolest ako se ne drži Očeve riječi: „Slušajte ga“, Krista Gospodina. Krist je osnovao Crkvu svoju, zasnovao je na Stijeni ili Petru, na njegovoj vjeri i vjernosti i povjerio mu upravu. A taj Petar i danas živi u svome 266. nasljedniku rimskom biskupu i papi Franji. Bitna je razlika u župi Ploče - Tepčići prije 20 ili 10 godina i dan-danas. Unatoč tomu što je i župna crkva i crkveni inventar u rukama takva neposlušnika, napredak je u župi očit, i brojem vjernika i blagoslovom objekata, zahvaljujući Božjoj milosti i pastoralnoj mudrosti župnikâ: don Josipa Galića (1999.-2004.), don Tomislava Ljubana (2004.-2012.) i don Ivana Turudića (od 2012.-). Nije dosta nešto imati samo „pravno“, potrebno je uvijek biti raspoložen i molitveno i radno. Rada nije nedostajalo. Biskup je potaknuo vjernike da se svojim molitvama Bogu i čestitim ponašanjem što više zauzimaju da župa bude što prije jedno vjerno stado i jedan pastir. U spomenu pokojnih biskup je uključio i sve preminule, župnike i vjernike ove župe.

Župnik je don Ivan poslije sv. Mise pozvao na objed članove Pastoralnoga župnog vijeća, koji zastupaju pojedina sela: Veselko Miletić za Dobro Selo, Željko Krtalić za Slipčiće, Slavko Ćorić za Tepačko Polje – Maloševiće, Slavica Raspudić za Tepčiće i Marko Kvesić za Vidoviće, gdje im je biskup zahvalio kao predstavnicima koji pomažu župniku i pomiriteljski djeluju u svojim mjestima i u samoj župi. Vidan je pomak u pastoralnom djelovanju iz župnikovih statistika: 2012. blagoslovio je 147 obitelji, 2013. – 162; 2014. – 164; 2015. – 174; 2016. - 170. Na žalost, dodaje župnik, ugasilo se 10 ognjišta, ali su kroz to vrijeme neke obitelji prihvatile zakonitoga župnika.

Don Ivan je na početku ove godine dostavio statistike za 2016. Svega vjernika: 509, vjenčanja: 2, prvopričesnika: 4, kršenja: 8, krizmanika: 12, sprovoda: 23 uključujući sedmero onih koji su dovezeni sa strane a podrijetlom su iz župe.

Dogodine, 2018., župa Ploče - Tepčići obilježuje 100. obljetnicu svoga osnutka i djelovanja. Župnik bi dobro učinio da sa svojim suradnicima pripremi monografiju o župi, u riječi i slici, od barem 100 stranica. Dao Bog župi slavljenici svoj željeni mir i puno crkveno jedinstvo te da i ona s Isusovom milošću doživi svoje istinsko preobraženje.

*****

Prije pedeset godina, 1967., izbio je „hercegovački slučaj“. Prema odluci Svete Stolice trebala je mirno i kanonski Hercegovačka provincija predati pet župa biskupu na slobodno raspolaganje (Crnač, Blizanci-Gradac, Grude, Grljevići, Mostarski Gradac). Dvije su župe, Blizanci-Gradac, danas Gradina, i Grljevići uredno predane. Umjesto da se stvar rješava među predstavnicima svećenstva, Franjevačkoga reda, Biskupije mostarsko-duvanjske i Svete  Stolice, dekret je prenesen u „narod“ i nije se više mogla nadzirati njegova provedba. Godine 1975. izišao je konačan dekret Svete Stolice „Romanis Pontificibus“ kojim se rješava „hercegovačko pitanje“. Godine 1999. - točno stotinu godina od razdiobe župa kako je predložio tadašnji biskup fra Paškal Buconjić s provincijalom, a potvrdila Sveta Stolica - Franjevački je red, i u rimskom Generalatu i u hercegovačkom Provincijalatu, osam župa (Blagaj-Bunu, Crnač, Čapljinu, Grude, Jablanicu, Mostarski Gradac, Nevesinje, Ploče-Tepčiće), do tada u franjevačkoj pastoralnoj upravi, načelno predao Biskupu na slobodno raspolaganje. Godine 2000. pozvani su svi hercegovački franjevci da potpišu pastoralnu Izjavu koju je sastavila Generalna uprava Reda manje braće i Biskupski ordinarijat u Mostar, a potvrdila Sveta Stolica. Godine 2005. i dekretalno je Generalna uprava potvrdila da spomenutih osam župa prelazi Biskupu na slobodno pastoralno raspolaganje. Skupina franjevaca još i prije 1999.  otkazala je poslušnost i svomu Redu i Svetoj Stolici te okupirala neke od spomenutih župa. Stoga su devetorica članova otpuštena iz Reda i suspendirana od bogoštovnih čina. Ni tomu se nisu htjeli pokoriti, nego su pokušali okupirati svih osam župa. Međutim uredno su predane župne crkve i crkvene knjige u Blagaj-Buni, Nevesinju i Jablanici (1999.). Osim toga biskupijski su svećenici - župnici podigli pastoralne centre u župama Buni (2000., s novom župnom crkvom 2006.), na Ploče-Tepčićima (2010.) i u Čapljini 2012., gdje punom vlašću vode istoimene župe i vjernicima navješćuju riječ Božju i poslužuju svete sakramente.

POVEZANI ČLANCI

17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
15. kol 2017
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
17. kol 2017
Biskup Ratko Perić
15. kol 2017
Biskup Ratko Perić