Vijesti
09. August 2018.
Foto:
Župa Polog

Na dan blagoslova kapelice u Gornjem Pologu, 24. lipnja ove godine, pojavila se misao o susretu svih osoba u duhovnim zvanjima iz župe Polog, koja je osnovana 1963. godine. Nakon idejnoga plana prispio je i onaj izvedbeni. Tako se u srijedu, na spomendan sv. Dominika, 8. kolovoza 2018., u Pologu organizirao prvi susret osoba duhovnih zvanja podrijetlom iz ove župe Širokobriješkog dekanata. U monografiji Župa Polog, koja je proslavila 50. obljetnicu svoga postojanja i djelovanja 2013. u Predgovoru stoji: „Župa je Polog – čitamo u prilogu časne s. Alojzije i velečasnoga don Rade – darovala trinaest svećeničkih zvanja, biskupijskih i redovničkih. Do osnivanja župe sedam, a nakon 1963. još šest. I sedam redovnica raznih Družbi i prije i nakon osnivanja župe. Posljednje mladomisničko slavlje bilo je davne 1975., a posljednje redovničko zavjetovanje 2007. godine“. Upravo te jubilarne 2013. godine javio se jedan maturant elektrotehničke škole kao kandidat u bogosloviju. Kao da iz Pologa ima sedam diplomiranih teologa, kvalificiranih vjeroučitelja. Bogu hvala! 

Na susret, koji je priredio župnik don Pero Marić, odazvali su se don Ivan Zovko i dplomirani bogoslov Domagoj Markić, zatim milosrdnice s. Ernestina Zovko, s. Magdalena Marić i s. Alojzija Ramljak. Tu su se našle i župnikove rođene sestre, karmelićanke s. Ladislava i s. Leticija.  Današnji je susret imao i još jedan radostan trenutak. Naime, milosrdnica s. Magdalena za dva tjedna odlazi u misije na Salomonske otoke, te je ovo bila prilika da se svećenici i časne pozdrave s novom misionarkom. Stoga je župnik pozvao biskupa Ratka Perića da u župnoj crkvi Male Gospe u 11.00 sati predvodi sv. Misu za duhovna zvanja pološke župe. U Misi je koncelebrirao don Ivan, koji je navijestio Evanđelje, i tajnik don Pero. Ministrirao bogoslov Domagoj.

Biskup je u početku rekao da je ova sv. Misa zahvalnica i molbenica. Zahvalnica za dosadašnja duhovna zvanja iz ove župe i molbenica za buduća zvanja iz Pologa. A u svojoj je propovijedi istaknuo dvije Isusove poruke: Niste vi izabrali mene, nego sam ja izabrao vas; i, druga: Ostanite u ljubavi mojoj!

Bog onaj koji nas prvi zove - „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i rod vaš da ostane te vam Otac dadne što ga god zaištete u moje ime“ (Iv 15,16), rekao je Isus apostolima, a tako govori i nama danas. Nismo mi prvi izabrali Isusa, nego je Bog prvo pozvao nas pa onda neke i izabrao a mi odgovorili njegovu pozivu i izabranju, prema onoj Isusovoj: Mnogo zvanih, malo izabranih (Mt 22,14). Neki možda misle: ja napisao molbu za sjemenište, ja podnio molbu za bogosloviju, ja tražio napismeno red đakonata, red prezbiterata… Ne tako. Prvo je Božje zvanje, a tek onda naše odazivanje na Božji zov. Naravno sve u savršenoj slobodi Božjoj i u slaboj slobodi djece Božje.

Od majčine utrobe ti si me pozvao - starozavjetni proroci poput Izaije i Jeremije ili novozavjetni sv. Pavao u svojim spisima ističu kako su pozvani od majčina krila, tj. da budu proroci koji govore u ime Božje, navjestitelji Poruke spasenja. Bog nas je iz ljubavi za svoju ljubav stvorio, na svoju nas je sliku stvorio, ali on nas i poziva da ga izbližega slijedimo i budemo s njime.

Ostanite u mojoj ljubavi! govori Gospodin apostolima. I to ne jednom. Samo u 15. poglavlju Ivanova Evanđelja ima desetak puta riječ "ostati", "ostanite", "tko ostaje"… Nije dosta biti iz ljubavi pozvan i još više biti iz ljubavi Božje izabran, nego je pravo junaštvo i ujedno otajstvo ostati u Isusovoj ljubavi, ustrajati do kraja. Ne možemo u Isusovoj ljubavi ostati bez svoje iskrene osobne molitve i bez posebne Božje pomoći. Biskup je zaželio s. Magdaleni sretan put u misije. Ne zaboravi: misionarka je dvostruko zvanje!  

Nakon sv. Mise obitelj s. Magdalene pripremila je pravi podnevni osvježavajući ugođaj u Polju ispod magistrale na obiteljskom imanju u hladovini uz presušenu Lišticu. Vanjskomu se slavlju pridružio i bivši pološki župnik don Jakov Renić iz Vinice. Sretna je okolnost da Magdalenin brat Tomislav i nevjesta Nevenka danas slave 25. obljetnicu svoga vjenčanja. Župnik je don Pero imao jutarnju sv. Misu za cijelu obitelj. Bilo s Božjim blagoslovom!  

 

 

POVEZANI ČLANCI

10. kol 2018
KIUM
08. kol 2018
KIUM
02. kol 2018
Biskupski ordinarijat Mostar

NAJČITANIJE

10. kol 2018
KIUM
08. kol 2018
KIUM
02. kol 2018
Biskupski ordinarijat Mostar