Vijesti
01. December 2013.
Foto:
nepoznato

     Udruga „Marko Milanović – Stolac“ upriličila je dva predavanja za vjeroučitelje iz nekoliko općina o hercegovačkom mladiću Marku Milanoviću koji je 1859. na putu između Morina i Somina iznad Nevesinja svjedočki dao svoj život za katoličku vjeru.  Skupina hajduka presrela je njega i njegove kolege planištare koji su se uputili na planinu s tovarnim konjima i volovima kako bi se pripremili za proljetno oranje i ljetnu ispašu. S Markom je još jedan katolik, Pero, te dvojica pravoslavaca i musliman Mujo. Mujo je na mjestu bio ubijen, pravoslavci odmah bili pušteni kao i Pero koji se iz bojazni pred smrću  prikazao pravoslavnim. Pokušali su nagovoriti i mladića Marka da i on zaniječe svoje katoličko uvjerenje i ostat će na životu. Kako je on tri puta ponovio da je „katolik“, i to „pravi katolik“ te da on to čvrsto ostaje, a oni „neka čine što hoće“, na mjestu mu je odrubljena glava.  Događaj su pratili neki čudesni znaci, ali se od Markove smrti iz raznih razloga o tome šutjelo da bi u posljednjem desetljeću ovaj pravi svjedok vjere poprimio na snazi i popularnosti. Objavljena je 2010. godine i monografija „Mučeništvo Marka Milanovića“, koju je priredio Pero Milanović u izdanju Crkve na kamenu. Također je održan i niz predavanja po raznim mjestima o ovome junaku vjere posljednjih godina.

     Udruga „Marko Milanović – Stolac“ osnovana je 2011. godine kako bi proučavala povijesne podatke, širila glas o Markovu herojskom činu i tako upoznala širu javnost o ovom povijesnom događaju. Kako bi se glas o njemu proširio i na mlađe naraštaje, Udruga je organizirala u Stocu, 30. studenoga 2013., predavanja za vjeroučitelje s područja Neuma, Stoca, Čapljine, Domanovića, Aladinića i Blagaja-Bune. Vjeroučitelji bi, čuvši predavanja, imali zadatak prenijeti vjeroučenicima sedmoga i osmoga razreda tijekom jednoga ili dva školska sata život i svjedočko djelo Marka Milanovića. Nakon toga bi se kod istih učenika organizirao natječaj za najbolje pisane radove o Markovu mučeništvu koji bi se onda objavljivali u Crkvi na kamenu. Tako bi i preko djece i njihovih pisanih radova glas o Marku, svjedoku vjere, ulazio sve više u vjernički Božji puk.

     Dvojica su predavača predstavila svoja izlaganja: don Ivo Šutalo, župnik iz Studenaca, i don Mile Vidić, župni vikar iz mostarske Katedrale. Prvi  je predavač govorio o ljudskom i duhovnom profilu mladića Marka te o moralnim krjepostima koje su resile ovoga hercegovačkog uzor-mladića. Drugi je predavač vjeroučitelje upoznao o životnom Markovu putu te o činjenicama same svjedočke smrti. Nakon predavanja razvio se dijalog, razgovor, pitanja i odgovori. Vjeroučitelji su željeli doznati što više podataka i informacija kako bi što bolje pristupili svomu zadatku i vjeroučenicima sedmoga i osmoga razreda koje će potaknuti na razmišljanje i probuditi u njima želju za što boljim literarnim radovima.

     Stolački župnik don Rajko Marković rado je ustupio župni prostor za susret, sudjelovao na predavanju, pozdravio predstavnike Udruge, predavače i vjeroučitelje. Također je pripremio i kratku zakusku nakon predavanja za sve prisutne.

     Predsjednik Udruge Pero Milanović, njezin tajnik Vide Milanović i član Tihomir Perić, koji su osmislili ideju natječaja za najbolji literarni rad o svjedoku Marku,  ocijenili su da je i ovaj susret bio još jedan korak prema onom glavnom cilju koji se želi postići: otvaranje dijecezanskoga procesa kojim bi se Marko proglasio slugom Božjim čime bi se postavili osnovni uvjeti da se nekoga katoličkog svjedoka vjere beatificira. Dao Bog da jednoga dana to i doživimo.

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE