Vijesti
06. October 2019.
Foto:
web

Kao i u prethodne dvije godine, župnik u Studencima i rektor biskupijskoga svetišta Presvetoga Srca Isusova, don Ivan Štironja, pozvao je i ove godine, u petak 4. listopada 2019., mjesnoga biskupa Ratka Perića da otvori veliku mjesečnu devetnicu Prvih petaka u slavu Srca Isusova. Od 17.30 do 18.30 trojica su svećenika bila na raspolaganju za sv. ispovijed, u 18.00 krunica žalosnih Kristovih otajstava, litanije i sv. Misa. Uključena i redovita listopadska pobožnost. Bilo je oko 140 osoba svih uzrasta.

Biskup je u propovijedi govorio o Isusovim „Jao“ iz dnevnoga Evanđelja (Lk 10,13-16). „Jao tebi, Korozaine! Jao tebi, Betsaido! Da su u Tiru i Sidonu bila čudesa koja su se dogodila u vama, odavna bi već, sjedeć u kostrijeti i pepelu, činili pokoru. Ali Tiru i Sidonu bit će da Sudu lakše negoli vama“. Korozain se spominje samo u ovoj prigodi prokletstva. Ne znamo ni koja ni koliko je čudesa Isus učinio u tom gradu. A očito ih je učinio mnogo! Građani nisu pokazali nikakva zanimanja ni za Isusa ni za njegovo spasiteljsko djelo, ni propovjedničko ni čudotvorno. Pokazali su se ravnodušnima, sebičnima. Isus nad mjestom s njegovim građanima, zajedno s Betsaidom i Kafarnaumom, izriče najtežu kaznu, prokletstvo, zbog njihove nevjere i neobrativosti. Na sva ta čudesa, koja su učinjena ne samo za dobro bolesnika, nego i radi obraćenja ljudi, Korozainci i drugi samo su odmahivali rukom i prezrivo - ne vjerovali! Grad je ostao u povijesnoj tami, ne znamo ni gdje je bio.

Dobro se danas upitati: nije li svatko od nas Korozain ako se ne želi odazvati Isusovu zovu i živjeti po evanđeoskim pravilima? Ne nosi li i svatko od nas moguće prokletstvo u sebi ako ne želi činiti pokoru za svoje grijehe i zadovoljštinu za tolike grijehe koje se nanose Božjoj ljubavi? Upravo je to smisao velike devetnice Srcu Isusovu: zadovoljština za grijehe i otvaranje puta spasenja da uzmognemo uvijek, osobito u posljednjem trenutku života, izraziti pokajanje za svoj neuredan život poput onoga raskajana razbojnika, i postići život vječni.

Poslije sv. Mise župnik je preporučio knjigu Ljubav koja ne prestaje, koju je priredio don Željko Majić, generalni vikar, o blaženom Alojziju Stepincu, pastiru i mučeniku, i o njegovu odnosu prema pojedinim biskupijama u hrvatskom narodu, u kojima je posljednjih mjeseci bila prikazana prošlogodišnja knjiga Nada koja ne postiđuje.    

POVEZANI ČLANCI

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić