Vijesti
12. July 2020.
Foto:
WEB

Podjelba sakramenta svete krizme u duvanjskoj župi sv. Mihovila Arkanđela u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića, redovnika i mučenika, redovito je bila u subotu, uoči svetkovine Silaska Duha Svetoga. I ovaj put bila je u subotu, ali 11. srpnja 2020., na blagdan sv. Benedikta, utemeljitelja zapadnoga redovništva, zaštitnika Europe. Župnik fra Slaven Brekalo sa svojim suradnicima pripremio je 108 kandidata za sv. krizmu, 54 polaznika i 54 polaznice prvoga razreda srednjih škola. Svi obučeni u bijele haljine kao da su tek izišli iz krsnoga zdenca. Iako je  ovo vrijeme koronavirusa promijenilo planove i programe ljudi u svim djelatnostima svakodnevna života, ovdje je don Ilija tajnik sa svojim kolegama don Davorom i don Perom bio poslan provjeriti stupanj učenja i pamćenja vjeronaučna gradiva propisana za krizmanike. I našli prilično visoku spremnost.

Biskup je došao pred franjevački samostan u Tomislavgradu i našao gvardijana fra Sretana Ćurčića, župnika fra Slavena i fra Gabrijela Mijoča, koji pastoralno pomaže fra Vinku Kureviji župniku u Seonici, duvanjskomu dekanu. Sva trojica u jedan glas rekoše da msgr. Bože Radoš, varaždinski biskup, zbog stožernih mjera opreza, ne će moći sutradan predvoditi liturgijsko slavlje u čast sv. Nikole Tavelića kako je bilo sve dogovoreno.

- Biskupe, na Tebi je red, prijateljski mu veli fra Gabrijel.

- Ja bih rado, ali zakazana krizma na Kočerinu u isto doba prije podne? Sve je ipak dogovoreno zahvaljujući razumijevanju župnika.

Sv. Misa s krizmom pred crkvom u Duvnu počela je, nakon posljednjega dana devetnice u čast sv. Nikole franjevca, oko 18.00 sati. Od atmosferskih blagodati ima svega u potrebnoj mjeri: i brata sunca, i brata vjetra, i brata hlada, kako bi rekao sv. Franjo Asižanin. Jedan krizmanik putem razgovijetna mikrofona pozdravlja biskupa Ratka, a krizmanica uručuje cvijeće koje će staviti pred oltar. Župnik se raduje da je, unatoč ovim virusnim vremenima, sve pripremljeno za dijeljenje i primanje svete krizme. Krizmanicima su podijeljene zadaće biblijskih čitanja, tri-četiri će krizmanice otpjevati pripjevni psalam, a narod odgovarati, a drugi će kandidati izgovoriti molitve vjernika.

Misli iz propovijedi

Bog je nama ljudima dao priličan broj parnih organa, desnih i lijevih: noge, i po pet nožnih prstiju; ruke, i po pet ručnih prstiju; plućna krila, 12 rebara, bubrege; zubala po 16 zuba u donjoj i isto toliko u gornjoj čeljusti; obrazi, oči sa svojim 16 dijelova po oku, uši sa svojim dijelovima, trepavice, obrve i tako dalje. Eto ih više od stotinu. Isus je također istaknuo dvojstvo u našem životu: Molite Gospodara žetve (Mt 9,38) i Radite dok je još dan (Iv 9,4). Tu je krilaticu uzeo i sv. Benedikt za svoj Benediktinski red: moli i radu - ora et labora!  Evo i ovdje dva krila s pomoću kojih se ne samo diše nego i ravnomjerno leti. Moli tako kao da sve i potpuno ovisi o Bogu, kao što i ovisi, a radi tako kao da sve ovisi o tebi, kao što i ovisi o tvojoj razboritosti, mudrosti, znanju.

Ta dva krila "moli i radi" drže naš život, daju mu čudesan let. Samo s jednim krilom ne bismo mogli poletjeti ili ne bismo mogli doletjeti dokle smo naumili. Ali s molitvom i radom ostvaruje se čovjekov život i spas. Nitko nam u životu ne može tako pomoći kao Duh Sveti. On nam pomaže da molimo, pomaže nam da radimo. Zato nije samo njegov jedan dar, jakost, nego svih sedam darova jesu u službi našega spasenja.

Za vrijeme sv. krizme biskup se uvjerio da su krizmanici bili pozorni i pamtili i misli i primjere iz propovijedi. Bilo im sve korisno i spasonosno u životu!

Sveta je Misa sa sv. Pričešću potrajala gotovo dva sata. Vanjska atmosfera stvarala je ugodan osjećaj.

Razgovor i večera u samostanu bijaše isto tako u ugodnu ozračju. Jest nas koronavirus plašio mjesecima, a ova sveta krizma bijaše znak da smo, poštujući pravila, pobijedili i viruse.    

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE