Vijesti
02. August 2020.
Foto:
KIUM

Svetkovina Presvetoga Trojstva, kojemu je posvećena i župa i župna crkva u Gabela Polju posljednjih je godina rijetko kada prošla a da istoga dana nije bila i sveta krizma. I pravo je tako, jer se u Presvetom Trojstvu Duh Sveti s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi. I uobičajeno je dijeljenje i primanje sv. potvrde u svibnju ili u lipnju osmomu razredu osmogodišnje škole, a svi učenici idu u školu u susjedni im Metković. Ove godine nije bilo tako: zbog virusne zaraze sve je, sporazumno između župnika Marka i biskupa Ratka, odgođeno na subotu, 1. kolovoza u 10.00 sati.

Vjeroučenici - njih sedamnaest - dobro su pripremljeni, dobro provjereni i spremni na primanje sakramenta Duhovih darova koji jačaju um i srce i zahtijevaju učeničku suradnju. U zakazano vrijeme sudionici su procesije, krizmanici, zajedno s ministrantima, svećenicima i biskupom, pošli ispred sakristije na glavna vrata, na svoja mjesta u prvim redovima crkvenih klupa. Vrućina ne jenjava, ali je u crkvi ipak svježije nego pred crkvom.

Dvoje krizmanika, naizmjence, pozdravlja biskupa Ratka riječima da sada, s krizmom, počinje njihov punosvjesno kršćansko prožiavljavanje vjere. Potpomognuti roditeljima, kumovima, župom, školom žele raditi  i razvijati darove duha mudrosti i razbora, duha znanja i savjeta, duha jakosti i pobožnosti i duha straha Božjega do punine milosna života. I uručuju biskupu poveći buket cvijeća, koji don Ilija stavlja uz oltar.

Župnik don Marko Kutleša izražava dobrodošlicu svima nazočnima: biskupu, svećenicima koncelebrantima, krizmanicima s roditeljima i kumovima i svima misarima u crkvi i pred crkvenim vratima.

Biskup prije početka sv. Mise zahvaljuje krizmanicima i župniku, kojemu ujedno čestita današnji rođendan. Don Marko je prošle godine namirio kanonsku dob, ali ga je biskup zamolio da ostane i ovu godinu, pa će kao vršnjaci, generacija 1944., zajedno u Svećenički dom, uz Božju pomoć. Ujedno upozorava sve da drže dužno odstojanje u klupama, da kumovi ne stavljaju ruku na ramena svoje kumčadi, da se nakon sv. Mise ne grle i ne ljube s krizmanicima i krizmanicima, nego da se pokažu da su dobri vjeroučenici i dobri građani koji poštuju mjere i zakone ove zemlje. 

Pozivajući sve nazočne na čin skrušena kajanja pred Gospodinom da nas sve učini dostojnima ove sv. Mise, a krizmanike i dostojnima ove sv. krizme, jedine u životu, voditelj Euharistijskoga slavlja zaziva smilovanje svemogućega Boga, otpuštenje naših grijeha i Božje vodstvo u vječni život. S kora skupina pjevača i pjevačica, pod dirigiranjem s. Dijane, karmelićanke, pjeva i Gospodine, smiluj se, i Slava Bogu na visini liturgijski sabrano, smireno, doživljeno. Za prvo i drugo čitanje bili su zaduženi jedna krizmanica i otac jedne krizmanice, a Evanđelje po sv. Ivanu otpjevao je don Ivan iz Studenaca, pravi ugođaj u crkvi. I razglas donosi zvuke do ušiju svih vjernika. Slikari diskretno sa strane kao da su u Vatikanu za vrijeme papinske svečanosti.

Molitve su vjernika pripale također krizmanicima, kao i tumačenje i donošenje darova za prikazanje. Čini se da su svi sudionici bili uposleni u liturgijski obred.

Biskup u propovijedi počinje govoriti da je - tužan. Tužan kada čuje da je troje mladih poginulo posljednjih tjedana u čapljinskoj općini, četvero neki dan odnosno neku noć kod Vinkovaca, a to je kao da su u Čapljini, nisu prešli ni 20. godinu. Više nam mladeži progutaše ceste i nesavjesne brzine negoli korone i epidemije! I uzalud je što ih i otac i mati mole – kume da ne traže smrti na cestama, što ne mogu zaspati dok se sinovi i kćeri ne vrate, a eto neki se vraćaju u mrtvačkim sanducima! Kako onaj tek punoljetan mladić razvija nekontrolivu brzinu koja mu garantira samo siguran sudar, prasak i smrt, i to velim po noći, pa od posljedica ne pogiba samo on, nego i svi oko njega. I kada dođe pred nebeska vrata, samo mu se rekne: Pričekaj tu dok te Bog ne pozove. On te sada nije zvao, nego si ti sve poduzeo da dokažeš da te ni smrt ne može pokositi! A vidiš da može.

Kako ne biti tužan?! I kako se ne upitati da se ni truna mudrosti ni razbora, ni truna bogobojaznosti ni savjeta nije primilo u trenutku dijeljenja sv. krizme niti se surađivalo s tim Božjim darovima koji te čine čovjekom i vjernikom. Nego ovako prekinuti na prvoj četvrtini života. A možda je Bog s njime planirao da bude sutra rektor sveučilišta u Osijeku ili nadbiskup u Đakovu ili ministar u Zagrebu. Ne. On je nerazumno odlučio svojom mladenačkom brzinom u smrt, presjeći film života u 20. godini, a Bog mu možda odredio 80 godina!

Od sedam Duhovih darova na prvom je mjestu mudrost koja te uči da ne budeš nerazuman, ni ohol, da ne misliš da si ti gospodar i ceste, i auta, i noći, i smrti, i života! Niti je tvoj život, niti je tvoj auto, niti su tvoji suputnici, i ti sa svima njima smrću u kuću. Kako ti je tako teško, mladiću, biti barem malo oprezan i razuman, ozbiljan i odgovoran, trijezan, pametan i promišljen, nego sve biraš što graniči s ludošću, s grijehom, protiv Božjega života! Kako se nimalo Boga ne bojiš? Kako ne poštuješ opomenu svojih roditelja? Čuješ li ikada s oltara propovijed o Petoj Božjoj zapovijedi: Ne ubij! Ni sebe ni oko sebe, ni nerođeno ni rođeno, ni malo ni odraslo!

Što će biti sutra od ovo sedamnaestero krizmanika? Hoće li se držati Božjega puta ili bezdane provalije? Hoće li surađivati sa svih sedam darova Duha ili će osluškivati što im zloduh šapuće protiv Boga i najvećega Božjega dara - života, zloduh koji ih poziva u drogu, u neobuzdane strasti, u smrtne grijehe, u paklene muke?

Krizmanici, neka vas dar straha Božjega prožima i čitava života prati na vašim putovima rasta, škole i rada da donesete plodove koje od vas očekuje Bog i domovina!

Nakon završna blagoslova kratko spomen-slikanje s ministrantima, s krizmanicima i župnikov poziv u dvoranu na osvježenje i čašćenje. Uto se oglasi i podnevno zvono! Anđeo Gospodnji navijestio Mariji!

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE