Vijesti
08. May 2016.
Foto:
hrasno.info

 Župnik i 2 biskupa. Približavamo se četrdesetoj obljetnici otvorenja marijanskoga svetišta Kraljice mira na Hrasnu. Na poziv župnika don Stjepana Batinovića mostarsko-duvanjski biskup koadjutor Pavao Žanić održao je trodnevnicu, a u nedjelju 8. svibnja 1977. biskup ordinarij msgr. Petar Čule svečano je blagoslovio kip Kraljice mira i Hrasno proglasio marijanskim svetištem Trebinjske biskupije. Tada je određeno da središnje slavlje ubuduće bude u drugu nedjelju Gospina mjeseca svibnja, ostajući misni obrazac dotične vazmene nedjelje a da propovijed bude povezana s Blaženom Djevicom Marijom, Kraljicom mira. Od tada do danas mnogi su vjernici u hodočasničkom duhu pohodili ovo svetište, Gospinu se zagovoru utjecali, preko nje za udijeljene milosti Gospodinu zahvaljivali te se u svoju životnu svakidašnjicu sakramentno izmireni i okrijepljeni vraćali.

 Biskup i 25 svećenika. Ovogodišnja vanjska proslava Kraljice mira bila je u nedjelju, 8. svibnja. Ono što je svima upalo u oči jest činjenica da je ove godine bilo silno mnoštvo vjernika, veće nego prijašnjih godina, i da je biskup Ratko Perić zamolio svećenike, koji su slavili sv. Misu u svojim župama, budu na raspolaganje za sv. ispovijed i za vrijeme sv. Mise. Ispovijedalo je oko 20 svećenika a bilo ih je i nekoliko u koncelebraciji u kojoj je svoju ulogu imao i đakon Ilija. A Gospa izmolila od Boga sunčan i ugodan dan.

 Posvetna molitva. Najprije je župnik don Antun Pavlović, ravnatelj svetišta, pozdravio vjerničko mnoštvo i najavio uvodni pohod na Gradinu, gdje je biskup pred kipom Kraljice mira izmolio posvetnu molitvu, koju je na 10. obljetnicu svetišta 1987. godine sastavio i prvi izgovorio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić. Potom je biskup blagoslovio sve vozače i njihova vozila s napomenom da pokažu svu razboritost u vožnji i poštuju Petu Božju zapovijed.

 Propovijed. Biskup je u propovijedi govorio o stvaranju dvaju svjetova: duhovnoga na nebu i materijalnoga na ovome svijetu. Duhovni svijet anđela, stvoren na sliku Božju, odlikovao se darovima razuma i slobodne volje, koja je morala proći kroz kušnju, ispit, da pokaže svoju vrijednost svakoga anđela kao osobe. Nisu svi anđeli položili pa su se udaljili od Boga, pretvorili u đavle i ostali vječno nesretni, a drugi su ostali vjerni Bogu i sretni zauvijek.

 Materijalni svijet nastao je stvaralačkom Božjom razumnom snagom i voljom. Najprije nepomična zemlja i kamen, zatim živo bilje koje pokriva zemlju a raste na jednome mjestu, ne mičući se nikuda, potom životinje kojima je ispunio šume, zrak i rijeke, mora i oceane. A na kraju, kao krunu svega stvorio je, na svoju sliku i priliku, čovjeka kojega je obdario moćima razuma i slobodne volje, koji je morao proći kušnju i ispit. Na ispitu čovjek nije položio, teško je prestupio Božju zapovijed, sagriješio, otišao je na povijesni popravni, koji popravlja sve do sada i popravljat će do Sudnjega dana.

 Jedina iznimka koje se taj iskonski grijeh nije dotaknuo jest Nazaretska Djevica - „zmijin dah ne okuži ti grud“ – Djevica koju je Bog svojom posebnom povlasticom odredio za Majku svomu Sinu, Isusu Kristu snagom Duha Svetoga. Razumije se da ni Isus Krist, Sin Božji, kao čovjek nije bio okužen ljudskim grijehom, ni onim iskonskim ni ikakvim osobnim. On je jedini Otkupitelj i isključivi Spasitelj cijeloga ljudskoga roda. Gospodin je Isus izveo Otkupljenje svojom patnjom, smrću i uskrsnućem, preobraženim načinom života, u koji je pozvao i svoju majku Mariju, jedinu od svih ljudi, i uznio je u nebo.

 Isus je želio i odredio na Križu da njegova Majka bude majka njegova učenika Ivana, svih njegovih učenika i sljedbenika, a mi svi njezina djeca u duhu i milosti. Zato je ona po Božjoj volji i odluci postala naša zagovornica, pomoćnica, odvjetnica kod Prijestolja Božjega. Eto zašto njoj pripada posebno čašćenje s naše vjerničke strane, nadčašćenje, kao nijednomu drugomu ljudskom stvorenju.

 Župnikovo čašćenje. Župnik je nakon sv. Mise počastio biskupa, svećenike, đakona, domaćega bogoslova Antonija, sve sestre raznih redova i predstavnike građanske vlasti.

 Poslije podne priređeno je tradicionalno pučko veselje s nastupima raznih kulturno-umjetničkih društava.

Kraljice mira, moli za nas!

POVEZANI ČLANCI

16. lis 2021
KIUM
29. lip 2021
Kium/Cnak

NAJČITANIJE

16. lis 2021
KIUM
29. lip 2021
Kium/Cnak