Vijesti
26. June 2020.
Foto:
web

Župa Hutovo, u Trebinjskom dekanatu, osnovana je 1971., posvećena Kristu Kralju. Župna crkva, također s naslovom Krista Kralja, dovršena je i blagoslovljena 1980. godine. U blizini crkve, u dvorištu, nalazi se kapelica sv. Ivana Krstitelja i sv. Luke evanđelista iz nepoznata vremena. Pravo govoreći, jedna crkva ne može biti naslovljena na dva sveca koji nisu uobičajen liturgijski dvojac, na primjer: sv. Petar i Pavao, sv. Filip i Jakov, sv. Šimun Revnitelj i Juda Tadej, ali u Hutovu može: sv. Ivan Krstitelj i sv. Luka evanđelist. Da je to župna crkva, ne bi se moglo tako nazivati. Ali budući da je riječ o kapelici koja ima lik i sv. Ivana i sv. Luke, može tako ostati. Sveti je Ivan drugi zaštitnik župe, a sveti Luka - treći.

Župnik don Anđelko Planinić pozvao je biskupa Ratka da na svetkovinu sv. Ivana Krstitelja, 24. lipnja 2020. predvodi Misno slavlje i podijeli sakrament sv. krizme četveroma pripravnika te Prvu sv. Pričest jednomu učeniku.

Župnik je pozdravio predvoditelja i koncelebrante, dekana don Ivicu i susjeda don Nedjeljka, krizmanike i sve nazočnike. Spomenuo je koliko je učinjeno i u crkvi i oko crkve i napomenuo da se do godine obilježava 50. obljetnica osnutka ove župe. Vjernici su crkvu ispunili i svojom nazočnošću i molitvom i pjesmom. Zbor je, pod ravnanjem vjeroučiteljice Anite, pjevao nepromjenljive dijelove sv. Mise i ostale misne pjesme.

Biskup je u propovijedi govorio o svetom bračnom paru Zahariji i Elizabeti, kojima Bog nije dao djeteta u njihovoj mlađoj dobi kada su oni željeli, nego je uskladio Pretečin dolazak na ovaj svijet s dolaskom Mesije Krista Gospodina. A kada je anđeo navijestio Ivanovo rođenje, Zaharija je pokazao svu nevjeru, zaboravljajući da Bogu nije ništa nemoguće. Zato je opomenut tako što je ostao nijem, u šutnji i razmišljanju, sve do Ivanova rođenja. A i staroj Elizabeti toliko je bilo neugodno zbog sela da se mjesecima krila po brdu da joj se narod ne bi smijao i rugao. A oboje željno djeteta i ujedno svjesno da je dijete Božji dar. Susjedi se i susjede pitahu: Što će biti od ovoga djeteta koje je ovako čudesno začeto? Bog je podijelio svoje darove, a ovisit će i o ljudima što će biti od toga djeteta. Ovisi hoće li biti odgojen pod Božjom rukom ili će se svojevoljno razviti u razbijača izloga i trgovina u Jeruzalemu. Što će biti?  Bit će ono kako su ga odgojili njegovi roditelji, a on im bio poslušan:

A ti, dijete, prorok ćeš se Svevišnjega zvati;

Ići ćeš pred Gospodinom da mu pripraviš putove;

I pružit ćeš spoznaju spasenja narodu njegovu po otpuštenju grijeha njihovih;

Upravit ćeš noge njegove na put mira;

Bit ćeš dakle Mesijin preteča u naviještanju Božjega zakona i obraćenja ljudskih srdaca;

Bit ćeš prvoklasan  propovjednik i djelitelj krštenja na oproštenje grijeha;

Bit ćeš mučenik za Božju istinu protiv Herodove i Herodijadine laži i zloće;

Bit ćeš najveći između rođenih od žene;

Bit ćeš najčešće ime u kršćanskom svijetu;

Bit ćeš svetac bez premca, kojemu Crkva slavi i rođendan na ovaj svijet i rođendan na onaj svijet.  Jer, ruka Gospodnja bijaše s tobom, a ti se vjerno pridržavao sjene ruke Božje.  

Ivan je svojim životom u vrhunskom stupnju pokazao da u njemu ima Duha Božjega, dara mudrosti i razuma, dara jakosti i strahopoštovanja, dara savjeta, znanja i pobožnosti.

Krizmanici, evo uzora i pomoćnika na putu života         

POVEZANI ČLANCI

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić