Međugorski Fenomen
11. January 2016.
Foto:
nepoznato

U sredozemnoj Republici Malti, koja broji oko 450.000 stanovnika, postoje dvije katoličke dijeceze: nadbiskupija Malta s oko 380.000 katolika i biskupija Gozo s oko 30.000 vjernika. Od 2006. godine počela su navodna ukazanja u malteškoj nadbiskupiji, na brdu Borg-in-Nadur, a slična su ovima u Međugorju. Navodno se počela Gospa "ukazivati" oženjenu čovjeku Angeliku Caruani, koji je 21. travnja 2006. primijetio da mu je Gospin kip prosuzio a dva dana kasnije njegovoj se supruzi učinilo da u kući kip krvari. Lakovjerni narod pokazao je zanimanje za fenomen. Gospa se predstavila kao „Bezgrješno začeće, Kraljica mira i obitelji“. Tu je obitelj i „ukazanja“ počeo pratiti na svoju ruku kapucin Williams Hayden kao "duhovni vođa", koji je 2005. nabavio jedan drveni Gospin kip u Međugorju. I oko toga međugorskoga kipa počelo se od godine 2010. formirati ulje. Slučaj „ukazanja“ pratio je svećenik Ray Toledo u ime nadbiskupa Malte. Poruke su slične onima u Međugorju. Počinju: „Draga moja djeco…“, a završavaju: „Hvala vam što ste se odazvali momu pozivu“.

   U porukama navodna se Gospa tuži na slabosti svećenika i na propadanje obitelji. Ona se također žali da se ne opslužuju njezine „poruke“, što se moglo najbolje vidjeti kada je uveden razvod ženidbe u civilno zakonodavstvo Malte 2011. godine, zaključuju komentatori "poruka".

   Više puta nadbiskupi su Malte davali izjave da tu nema ništa božanski nadnaravnoga. Posljednja izjava nadbiskupa Charlesa Sciclune, 6. siječnja 2016., definitivno kaže da, nakon svih praćenja i proučavanja na tom Borgu in-Naduru nema nikakvih vjerodostojnih ukazanja, nikakvih vjerodostojnih poruka, nikakvih nadnaravnih objava i da nema ništa u njima što bi bilo božanskoga podrijetla. Značajno je da Nadbiskup izjavljuje da je crkveno utvrđeno da se ne radi o nadnaravnoj pojavi (Constat de non supernaturalitate). Evo Nadbiskupove izjave prevedene s engleskoga jezika:

DEKRET

O NAVODNIM MISTIČNIM FENOMENIMA

POVEZANIMA S GOSP. ANĠELIKOM CARUANOM I BORĠ IN-NADUROM

   Tijekom prošlih godina različiti članovi kršćanskoga vjerništva tražili su od crkvenih vlasti da proglase definitivan crkveni sud o navodnim ukazanjima, navodnim porukama i navodnim mističnim pojavama povezanima s gosp. Anġelikom Caruanom, i također povezanima, između ostaloga, s mjestom poznatim kao Borġ in-Nadur i s privatnom rezidencijom spomenutoga Anġelika Caruane, što oboje ulazi u područne granice župe sv. Petra "u okovima", Birżebbuġa, u ovoj Malteškoj nadbiskupiji.

   Razmotrivši temeljita istraživanja izvršena nad svim okolnostima o ovome slučaju, a koja je poduzeo moj prethodnik nadbiskup emeritus msgr. Paul Cremona, O.P.;
   Pozorno odvagnuvši mišljenja raznih stručnjaka iz različitih područja prirodnih i društvenih znanosti, i drugih stručnjaka u duhovnoj teologiji i mariologiji;
   Uzimajući u obzir broj preslušanih svjedoka, i činjenicu da je spomenuti gosp. Anġelik Caruana suočen s rezultatima istraživanja;
   Uzevši u obzir kriterije i norme koje je proglasila Sveta Stolica o razludžbi navodnih ukazanja i objava;
   Posavjetovavši se sa Zborom konzultora;
   Uzevši u obzir savjet gozoanskoga biskupa, msgr. Marija Grecha;

SVOJOM PASTORALNOM VLAŠĆU

ODREĐUJEM

DA U OVOM SLUČAJU SUD CRKVE
O SPOMENUTIM NAVODNIM UKAZANJIMA, NAVODNIM PORUKAMA,
I DRUGIM NAVODNIM FENOMENIMA
JEST DA NJIHOVO PODRIJETLO NIJE BOŽANSKO
I DA IH SE NE MOŽE SMATRATI NADNARAVNIMA:

(CONSTAT DE NON SUPERNATURALITATE).

Posljedično:

-  Određujem da se prezbiteri, redovnici i redovnice, katehisti i svi kršćanski vjernici suzdrže od promicanja, na bilo koji način, spomenutih navodnih ukazanja, spomenutih navodnih poruka i drugih navodnih mističnih fenomena;

-   Potičem kršćansku zajednicu u Malti da i dalje promiče istinsku pobožnost prema Euharistiji, prema Blaženoj Djevici Mariji i prema Svecima u skladu sa službenom liturgijom Crkve - posebno slavlja Mise i Liturgije časova - i prema načinu i pobožnoj molitvi odobrenoj od Crkve, osobito pobožnost Križnoga puta i moljenje Svetoga ružarija;

-   Ponavljam jasan nauk Svetoga Pisma i Crkve kao što se nalazi uKatekizmu Katoličke Crkve (nn. 65-67):

·   Krist, Sin Božji koji je postao čovjekom, jest jedina, savršena i konačna Očeva Riječ. U njemu nam je Otac rekao sve, i ne će biti druge riječi do ove.
·   "Kršćanska rasporedba spasenja, dakle, kao novi i konačni savez nikada ne će minuti i ne treba više očekivati nikakvu novu javnu objavu prije slavnoga očitovanja našega Gospodina Isusa Krista" (II. Vatikanski koncil, Dei Verbum,4). Premda je objava dovršena, ipak nije sva potpuno izrečena; na kršćanskoj je vjeri da postupno kroz vjekove dosegne sav domašaj objave.
·   Tijekom stoljeća bilo je takozvanih "privatnih" objava. Neke je od njih priznala crkvena vlast (npr. Lourdes [1858.]; Fatima [1917.]). One ipak ne pripadaju pologu vjere. Uloga im nije da u određenom povijesnom razdoblju "poboljšaju" ili "upotpune" konačnu Kristovu Objavu.
·   Pod vodstvom Crkvenoga učiteljstva osjećaj vjernika umije razlučiti i prihvatiti ono što je u takvim [privatnim] objavama Crkvi istinit poziv Krista ili njegovih Svetaca.
·   Kršćanska vjera ne može prihvatiti "objave" koje bi htjele nadići ili ispraviti [javnu] objavu koja je u Kristu dovršena.

   Dano u Nadbiskupovom ordinarijatu, Malta, 6. siječnja 2016.

+ Charles Jude Scicluna
malteški nadbiskup

   (msgr.) Lawrence Gatt
   kancelar

POVEZANI ČLANCI

03. tra 2021
KIUM
02. tra 2021
KIUM
01. tra 2021
KIUM

NAJČITANIJE

03. tra 2021
KIUM
02. tra 2021
KIUM
01. tra 2021
KIUM