Međugorski Fenomen
29. May 2010.
Foto:
nepoznato

U subotu 29. svibnja u župi Međugorje za vrijeme koncelebrirane sv. Mise koju je predvodio biskup Ratko Perić i u kojoj je, uz mjesnoga  župnika fra Petra Vlašića, sudjelovalo desetak svećenika, franjevačkih i dijecezanskih, biskup je podijelio sakrament sv. potvrde učenicima osmoga razreda kojih je bilo osamdeset i četvero, i održao ovu propovijed: 
     Poštovani roditelji današnjih krizmanika! Vi ste po svojoj roditeljskoj naravi i dužnosti pred Bogom i pred Crkvom najodgovorniji za svoju djecu koju vam je dobrostivi Otac nebeski darovao i povjerio na čuvanje, poučavanje i odgajanje, i za koju danas na ovoj sv. potvrdi zahvaljujete Duhu Božjemu. Niste ove svoje sinove i kćeri samo s očinskom i majčinskom slobodom, sviješću i ljubavlju rodili, nego im u svojoj dobroti i odgovornosti omogućujete životni rast duševnih i tjelesnih sposobnosti, u skladu s Božjim zakonom. Prije petnaest godina donijeli ste ih na krštenje da se u njima sveti ime Presvetoga Trojstva; prije pet godina pratili ste ih na prvu sv. ispovijed i sv. pričest da budu dionici Kristova oproštenja i da prvi put blaguju njegovo Presveto Tijelo. I evo danas ih pratite na ovaj četvrti sveti sakrament, sv. krizmu, otajstvo Duha Svetoga. A najljepša pouka i odgoj za njih jest vaš roditeljski primjer. Što to znači?
     Ako ti, majko, od svoga djeteta tražiš da poštuje tebe i tvoga muža, onda ti poštuj i pomozi svoje stare roditelje, i rođene i stečene, a umrlih se sjeti u svakodnevnoj molitvi i nedjeljnoj sv. Misi!
     Ako ti, oče, naređuješ svomu djetetu, i mušku i žensku, da ne pogrđuje sveto ime Božje, onda ti nikada ne izusti imena Gospodnjega uzalud!
     Ako vi roditelji tražite od svoje djece da ne čine nikakve bludne radnje, onda se i vi čuvajte da to nikada ne činite ni u kakvoj prigodi. Budite čisti u mislima, riječima i djelima, a pogotovo: Ne poželi tuđega ženidbenog druga!
     Ako svojoj djeci kazujete da ne kradu, ni male ni velike stvari, poštujući sedmu Božju zapovijed, onda vi roditelji nemojte ni poželjeti nikakve stvari u drugoga!
     Ako vi, roditelji, poučavate svoju djecu da vama nikada ništa ne lažu, onda se vi držite osme Božje zapovijedi da nikada nigdje nikomu ni u čemu ne reknete lažna svjedočanstva!
      Ako vi djeci govorite da idu na sv. ispovijed i na sv. Misu, onda se vi ispovijedajte i vi redovito pohađajte sv. Misu. Ako vi to ne opslužujete, možete očekivati da će vam djeca biti kudikamo gora od vas.
     Vaše stroge riječi možda vašu djecu malo potresu, ali vaši dobri primjeri vašu djecu sigurno oduševljeno ponesu!
     Za vas roditelje ne postoji posebna zapovijed, ni Božja ni crkvena, da poštujete svoju djecu. Zašto? Zato što je u vaše biće usađena naravna ljubav prema vašemu potomstvu, koja nadmašuje bilo kakav vanjski propis i zapovijed. Ta naravna ljubav jest najveći dar Božji, kao što vam je i dijete najveći dar od Boga. Kakve kćeri i sinove želite u životu imati, tako ih danas i sutra u razumu poučavajte i u srcu odgajajte. Ono što ste im zaželjeli na krštenju - milost posvetnu, posinjenje Božje, odreknuće od sotone, a prianjanje uz pravu vjeru Katoličke Crkve - to im danas na sv. krizmi još odgovornije potvrđujete. Kakav otac, takav sin; kakva mati, takva kći!
     Poštovani kumovi i kume! Vi ste pozvani da budete najprije svjedoci u svome kršćanskom životu, katolički svjedoci vjere i morala, opslužujući sve Božje i crkvene zapovijedi, pa ćete onda biti najbolji svjedoci i vjernički uzori i svojoj kumčadi. To će biti vaš najljepši dar njima.
     Crkva preporučuje da kum ili kuma s krštenja bude također kum ili kuma na krizmi. Jer, ako kažemo da je sv. krizma potvrda krštenja, onda je i kum na krizmi samo potvrda kumstva na krštenju. Zamisli kako je kad kum s krštenja ne može biti kum na krizmi, jer je otišao s pravoga puta kršćanske vjere i ćudoređa! I kako služi na čast i kumu i kumi da, poput tjelesnih roditelja, stalno duhovno prate  svoju kumčad.
     Krizmanici i krizmanice! Ovaj je dan jedan i jedinstven, neponovljiv u vašem životu. Zato što se dar sv. krizme, sedmerostruki dar, samo jednom u životu prima, s pečatom dara Duha Svetoga. Ne možete ovo više nikada ponoviti, ali morate ove darove Duha Svetoga svakoga dana razvijati, s njima surađivati i milosti umnažati. Ovisi, dakle, o vama hoćete li se držati Sedam darova Duha Svetoga ili ćete se upustiti, ne daj Duše Sveti, u Sedam glavnih grijeha. Evo usporedimo te dvije sedmice:
     Prvo, u krizmi se prima dar mudrosti! Ali o vama ovisi hoćete li se svakodnevno vježbati u mudrosti Duha Božjegai za ovaj i za onaj svijet, tj. hoćete li tako živjeti da se sutra, a pogotovo na času smrti, za svoje prošle čine i dane ne kajete i ne kažete: u mene je promašen život! Ili ćete se prepustiti da vas zahvati zloduh oholosti, kojega je Isus nazvao čovjekoubojicom od početka i ocem laži, koji se zna prerušiti u anđela svjetla da druge vara i u vjeri i u moralu, pa čak i one izabrane!
     Drugo, tu je dar razboritosti! Zavisi od vas hoćete li u životu surađivati s Božjim darom razboritosti i razumnosti kako vam se danas sakramentalno daruje Duh Sveti, ili ćete biti gramzljivi i pohlepni, lakomi i požudni bez granice: da podignete kuće i hotele, da steknete vozila i druga sredstva, tj. da pokažete kolike su želje srca, tolike su i požude očiju, pa onda toliko i dugi prsti u životu! O vama ovisi hoćete li znati razabrati odnosno izabrati pravo zvanje u životu, pogotovo ono duhovno, na vaše dobro, na korist cijele Crkve i na slavu Božju.
     Treće, tu je dar znanja! Nije posrijedi količina znanja školskih podataka i predmeta koje vam je potrebno svladati da prelazite iz razreda u razred i sutra se, nakon završene škole, zaposlite, nego dajemo vam u sakramentu Božji dar znanja za uredan i svet život na ovome svijetu, a spasonosan za budući vijek. Da poznajete Isusa Krista i njegov nauk i da ga životom potvrđujete i svjedočite. Do vas je hoćete li steći pravo znanje Božjega puta, biti čisti i pristojni ili ćete stjecati znanje raznih bludnih grijeha od misli do čina pa zbog toga i raznih zlih posljedica i u vašem današnjem životu i sutra u ženidbenom staležu.
     Četvrto, evo i Duhova dara savjeta. Ovisi o vama hoćete li biti tako poučljivi da od svojih roditelja i drugih odgovornih danas primate a sutra odgovorno drugima dajete dobar savjet za čestit život, ili ćete od drugih primati i drugima davati loš savjet i još gori primjer, odnosno biti puni zle zavisti prema drugima To jest da vam je krivo što je u drugoga sloga u kući, što mu je sve uređeno i na njivi i u vinogradu, što mu djeca napreduju u školi, što mu svi idu u crkvu. I umjesto da se radujete dobru i uspjehu bližnjega svoga, vas zahvatila neka luda ljubomora što u drugih cvijeće cvate.
     Ova se četiri Duhova dara: mudrosti, razbora, znanja i savjeta odnose više na našu spoznaju, na razum, mozak, pamet, a tri sljedeća dara: jakost, pobožnost i bogobojaznost odnose se na naše držanje, na srce, gdje padaju odluke kakvi želimo biti.
     Peto, evo nas kod dara jakosti. Zavisi od vas, krizmanici, hoćete li biti darom Duha Svetoga hrabri, puni duhovne jakosti, odlučni svjedoci u vjeri i moralnom ponašanju, ili ćete u svemu biti neumjereni, od jela i pića do neuredne nošnje i svakakva ponašanja.
     Šesto, dar pobožnosti. Danas se pred svim pukom obvezujete da ćete surađivati s Duhovim darom  pobožnosti, tj. da ćete živjeti po Božjem naumu i zakonu, kako vam se daruje u sv. potvrdi, i kako božanska mudrost i blagost nalaže: pravedno, trijezno i pobožno. Ili ćete, ne daj Bože, biti bezbožni, nerazumno goropadni, srditi, proizvodeći grijeh za grijehom - grdne psovke, ubojstva riječju i djelom, krađe, laži, prijevare - tako da vam se samo Zli veseli zbog vaših neobuzdanih strasti srdžbe i zle volje.
     Sedmo, tu je konačno dar straha Božjega! Ovisi o vama hoće li u vama rasti dar bogobojaznosti, početak svake mudrosti, tako da budete puni strahopoštovanja prema roditeljima i njihovim savjetima, prema Bogu i njegovu zakonu, prema Crkvi i njezinim zapovijedima, ili ćete biti neodgovorni, nesuradnici, neradnici, propalice, lijena mozga i srca, lijena tijela i duha u životu!
     Na kraju riječ i ocima franjevcima. Zahvaljujem vam za vaš pastoralni rad u ovoj župi. Vi ste kao crkveni Red dar Crkvi Božjoj. Stoga držite se crkvenoga reda i u ovoj župi i u biskupiji, kao što to od vas Crkva očekuje. Nitko od mjerodavnih crkvenih vlasti nije nijednoga od vas, niti ikoga drugoga, ovlastio ili zadužio da pod svetom Misom i uopće u crkvi propovijeda o „ukazanjima“ koja uopće nisu potvrđena. Štoviše, potvrđeno je da se na temelju stručnih istraživanja i biskupskih izjava ne može govoriti o nadnaravnim ukazanjima i objavama. Ako Sveti Otac Papa sutra donese drukčiji stav nego što je bio do sada, držat ćemo se stava Crkve, uvjereni da je „Crkva Boga živoga, stup i uporište istine“ (1 Tim 3,15). Stoga sve što sam do sada odgovorno s ovoga mjesta govorio, to i danas potvrđujem i očekujem da se crkveno poštuje!
     Neka nam svima Duh Sveti pomogne!

POVEZANI ČLANCI

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2018
Biskup Ratko Perić

NAJČITANIJE

05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2020
Biskup Ratko Perić
05. kol 2018
Biskup Ratko Perić