Međugorski Fenomen
04. May 2013.
Foto:
nepoznato

U dogovoru sa župnim upraviteljem Međugorja, fra Marinkom Šakotom, biskup Ratko Perić u subotu, 4. svibnja, za vrijeme sv. Mise podijelio je sakrament sv. krizme pripravnicima kojih je bilo devedeset. U koncelebraciji s biskupom, osim spomenutoga fra Marinka, sudjelovali su broćanski dekan fra Mate Dragićević, fra Tomislav Pervan, fra Danko Perutina, fra Miro Šego iz Čitluka i don Tomislav Ljuban. Fra Slaven Brekalo vodio je kandidate od početka školske godine. Predstavnici krizmanika izrazili su biskupu dobrodošlicu. Pjevao je župni zbor.

Prvo je čitanje uzeto iz proroka Ezekiela, o čemu je biskup govorio u svojoj homiliji:

Braćo svećenici, poštovani vjernici, dragi krizmanici!    

Ezekiel je jedan od četiri velika proroka Staroga Zavjeta, uz Izaiju, Jeremiju i Daniela. Rođen je 622. godine u Judejskom ili Južnom kraljevstvu, a odveden je s ostale 3.000 Judejaca u babilonsko sužanjstvo 597., kada mu je bilo 25 godina. A bila su tri takva prognanička vala, u svemu oko 40.000 Judejaca, svaki deseti dospio je u babilonsko ropstvo. Ezekiel potječe iz svećeničke obitelji. Živio je na obali rijeke Kebara u Babilonu. Kada mu je bilo oko 30 godina, 593. prije Krista, nadahnut Božjim Duhom, počeo je prorokovati o slomu Judejskoga kraljevstva i o razorenju njegova glavnoga grada Jeruzalema i prvoga Hrama, slave Izraelove, što se i dogodilo 5-6 godina kasnije, 587. g. Židovi u progonstvu dolazili su tražiti pomoć od Ezekiela koji je imao posebna viđenja i proroštva. A osobito su ga pitali kada će se opet moći vratiti u svoju Judeju. Posljednja Ezekielova proročanstva bila su oko 570. godine kada je vidio obnovu Jeruzalema i drugoga Hrama, 30 i više godina unaprijed. Ezekielova se knjiga nigdje ne navodi u Novom Zavjetu, ali je Gospodin Isus, u razgovoru s Nikodemom, naveo Ezekielovu misao o novom srcu i o novom duhu koje Bog stvara u čovjeku. To je upravo ovaj odlomak koji smo čuli u prvom čitanju: Ez 36,24-28, a postao je i kršćanski hvalospjev u Časoslovu.

1. - Bog govori preko svoga proroka: „Tada ću vas sabrati iz svih naroda i skupiti iz svih zemalja, natrag vas dovesti u vašu zemlju“ (r. 24). Zašto će progonstvo? - Židovi su činili mnoge grijehe a među njima i onaj najgori, odmetnuvši se od Boga upali su u idolopoklonstvo, u nijekanje pravoga Boga, a prihvatili se štovanja lažnih bogova i klanjanja zemaljskim kumirima. Bog ih je oštro kaznio i raspršio po mnogim narodima; izgubili su svoju ionako opljačkanu zemlju. A narod bez zemlje jest narod bez identiteta i kulture, bez orijentacije. Lutalački, nomadski i bezglavi živalj. Babilonsko je sužanjstvo bilo jedno od tolikih pročišćenja. Roblje i radna snaga. Robovali su Babiloncima u poljoprivredi, stočarstvu, graditeljstvu. Niti se dižu niti liježu kada hoće, nego kada hoće njihovi apsolutni gospodari. Roba na prodaju! Ljudi bez slobode, bez vlastite škole, bez civilizacije!

Ali Bog, koji ne može biti ravnodušan prema dobru i zlu, ne zaboravlja ni svojih obećanja, ni svoga naroda. On otajstveno i providnosno djeluje u povijesti čovječanstva i svakoga čovjeka, razotkriva zlo naneseno od bilo koga bilo komu, a nagrađuje dobro učinjeno od bilo koga bilo komu. On misli i na svoj izabrani narod i na njegovu zemlju. On je moćan opet taj narod skupiti iz mnogih naroda i ponovno mu dati davno obećanu zemlju da na njoj časti Boga jedinoga, da svetkuje njegov sveti dan i da poštuje svaku njegovu zapovijed. Babilonsko je sužanjstvo potrajalo od 598. do 538. godine.

- Krizmanici i krizmanice, ako se danas i ubuduće budete držali Božjega puta i reda, a ne odate se trci za nepriznatim viđenjima i ukazanjima i odatle utrci za ekonomskim standardom, zapostavljajući dušu; ako se u životu budete držali službena crkvenog nauka i Kristove objave, svladat ćete kušnje kojima vas Bog bude provjeravao i živjet ćete u mirnoj savjesti gdje se god nalazili na ovoj zemlji Božjoj. Mirna savjest jest obećana zemlja!

2. - Bog nastavlja: „Poškropit ću vas vodom čistom da se očistite. Očistit ću vas od svih vaših nečistoća i od svih kumira vaših“ (r. 25). Istina, Bog čisti vodom, kišom, rijekama i morima, pere vanjsku prljavštinu, ali čisti nam duh osobito životnom kušnjom, bolešću i trpljenjem. To su sve moćna odgojna sredstva u rukama Božjim prema nama, njegovim stvorenjima. Bolest je kao kočnica kojom Bog ravna u našoj životnoj vožnji. On najbolje zna gdje treba ugraditi pravu kočnicu da se obijesno ne sleti s ceste, da se nerazumno ne sklizne na cesti, da se mudro može zaustaviti kada zatreba. On najbolje zna kroz kakvu kušnju siromaštva i jada treba provesti jednoga čovjeka ili cio narod ili cio kontinent da doživi temeljito očišćenje od natruha grijeha i pravu pobožnost. On najbolje zna zašto daje određeno trpljenje i meni i tebi da očistimo zidove svoje savjesti te da zasjamo onako kako Bog želi.

- Krizmaniče i krizmanico! Ti se, i danas i u budućnosti svojoj, daj čistiti Božjom vodom i kušnjom. Podnesi trpljenje strpljivo i s ljubavlju! Bog zna smisao svakoj našoj patnji. Pobijedi kušnju držeći se Božjega pravila pa ćeš steći vječni lovor na nebesima! Svladaj bolesti, i tjelesne i moralne, i budi zdrav član Katoličke Crkve! Neka te Duh Sveti oslobodi od svakoga ovozemaljskoga kumira, a ispuni svojim darovima savjeta, jakosti, straha Božjega! Nama treba pravoga duševnog mira, a ne ovosvjetskih lažnih kumira!  

3. - Bog nam po proroku navješćuje: „Dat ću vam novo srce, nov duh udahnut ću u vas! Izvadit ću iz tijela vašega srce kameno i dat ću vam srce od mesa“ (r. 26). Bog je moćan ne samo očistiti nas od svih naših vanjskih nečistoća, nego je moćan dati nam novo srce, iščupati iz tijela našega srce kameno, koje je otvrdnulo u grijehu i samozavaravanju, i dati nam srce od mesa, srce puno ljubavi i života. Isus je u Govoru na gori dao sustav moralnoga zakona, čista srca, iznutra i izvana. I zadužio svoje apostole, Crkvu, da u dobru gradi sustave po kojima djeluje za druge. Međutim, i zlo gradi svoje društvene sustave da djeluje na druge: sustav pobačaja protiv Pete, i sustav bluda, preljuba i prostitucije protiv Šeste Božje zapovijedi: Ne sagriješi bludno i Devete zapovijedi: Ne poželi ni muža ni žene bližnjega svoga!

Kameno srce izgrađuje zao sustav krađe, otimačine, podmićivanja protiv Sedme Božje zapovijedi: Ne ukradi!  

Srce otvrdnulo u grijehu izrađuje zao sustav medijskih mreža, članaka, komentara kojima se šire i učvršćuju društvene laži, prijevare, dezinformacije i potvaranja protiv Osme Božje zapovijedi: Ne laži, Ne reci lažna  svjedočanstva!

Jest Bog stvaratelj dobra, novoga srca i novoga duha, ali on to ne će učiniti bez nas, bez našega pristanka, sudioništva, prihvaćanja i odreknuća od vraga i njegova sjaja i zavodništva.

- Stoga, krizmaniče i krizmanico, ti ne gradi sustava zla u svome srcu! Poštuj oca svoga i majku svoju koji te odgajaju u Božjem nauku! Ne daj mjesta pokvarenim mislima i željama! Neka preko tvojih usana ne prelazi nepristojna i psovačka riječ! Neka u tvome životu nema ni ubojstva ni bluda, ni krađe ni laži! Neka ti srce ne bude od kamena, nego od živoga mesa, srce puno ljubavi prema Bogu i njegovoj Crkvi i čovjeku u potrebi.

4. - Govori Gospodin: „Duh svoj udahnut ću u vas da hodite po mojim zakonima i da čuvate i vršite moje naredbe (r. 27). Bog na svome dlanu drži sve narode svijeta. Najbolji spoznajni znak da imamo Duha Božjega u sebi jest ako hodimo po Božjim zakonima i ako opslužujemo i vršimo Božje naredbe. Nije to samo poštovanje prema Bogu i njegovu ravnanju svijetom, nego jedini put spasa za nas same. Božji nam zakon pomaže da hodimo pravim putem i prispijemo pravomu i vječnomu cilju.

- Zato ti, krizmaniče i krizmanico, drži se Božjega zakona: ljubi Boga iznad svega, a bližnjega svoga kao sebe samoga! Tu je sadržan sav zakon i proroštva. Čuvajući i vršeći Božje zapovijedi, sve bez iznimke, najbolje ćeš dokazati da u Boga vjeruješ, da se u njega pouzdaješ, da ga se sinovski bojiš i da od njega vječnu nagradu očekuješ!

5. - Bog obećaje: „I nastanit ćete se u zemlji koju dadoh vašim ocima, i bit ćete moj narod, a ja ću biti vaš Bog“ (r. 28). Bog po proroku obećaje da će on vratiti taj prognani i zasužnjeni narod u zemlju otaca njegovih, odakle su bili svojom krivnjom protjerani. I on će učiniti da taj narod bude njegov pravi narod, a on njima pravi Bog. Više od ove zemlje, u proroštvu čitamo Božje obećanje da će vjernima svojima dati blaženstvo na nebesima.

- Božje je to djelo! On stvara i osobe i narode. On stvara novu zemlju i novo nebo, a od nas traži da budemo otvoreni njegovu Duhu, da s njime surađujemo, da njegovim Duhom dišemo, mičemo se i živimo.

--------------------------

Prema službenom izvješću dostavljenu na Biskupski ordinarijat početkom siječnja u župi Međugorje prošle 2012. godine bilo je 5.218 katolika u 1.291 obitelji; vjenčanja 28, sprovoda 56, prvopričesnika 58, krštenja 72, krizmanika 86; Naša ognjišta 100 primjeraka, Glas Koncila 100, Katolički tjednik 50, Svjetlo riječi 50, Crkva na kamenu 10 i drugi katolički listovi.

POVEZANI ČLANCI

03. tra 2021
KIUM
02. tra 2021
KIUM
01. tra 2021
KIUM

NAJČITANIJE

03. tra 2021
KIUM
02. tra 2021
KIUM
01. tra 2021
KIUM