Međugorski Fenomen
07. November 2013.
Foto:
nepoznato

Tiskovni ured Američke Biskupske Konferencije, Catholic News Service, objavio je vijest da je 21. listopada 2013. Apostolski nuncij u SAD-u msgr. Carlo Maria Viganò, na traženje Prefekta Kongregacija za nauk vjere, nadbiskupa Gerharda Ludwiga Müllera, obavijestio msgr. Ronnyja Jenkinsa, Generalnoga tajnika Biskupske Konferencije SAD-a sljedećim službenim dopisom:

APOSTOLSKA NUNCIJATURA U SJEDINJENIM AMERIČKIM DRŽAVAMA

3339 Massachusetts Avenue, N.W.
Washington, D.C. 20008-3610

21. listopada 2013.

PN 3980
 

Prečasni monsinjore Jenkins,

Pišem Vam na zahtjev preuzvišenoga gospodina msgr. Gerharda Ludwiga Müllera, prefekta Kongregacije za nauk vjere, koji traži da se Biskupe Sjedinjenih Američkih Država, još jednom (usp. moje pismo od 27. veljače 2013., pod istim brojem protokola) upozna s ovim što slijedi. Tako, Njegova Preuzvišenost želi obavijestiti Biskupe da jedan od takozvanih vidjelaca iz Međugorja, gosp. Ivan Dragićević, ima zakazana pojavljivanja u određenim župama diljem zemlje, tijekom kojih će držati prezentacije o međugorskom fenomenu. Očekuje se, štoviše, da će gosp. Dragićević imati "ukazanja" tijekom ovih zakazanih termina.

Kao što Vam je dobro poznato, Kongregacija za nauk vjere provodi postupak istraživanja određenih doktrinarnih i disciplinarnih vidova „međugorskoga fenomena“. Zbog toga razloga, Kongregacija je ustvrdila da, u pogledu vjerodostojnosti dotičnih "ukazanja", svi trebaju prihvatiti izjavu Biskupa bivše Republike Jugoslavije, od 10. travnja 1991., gdje se iznosi: "Na temelju dosadašnjeg istraživanja ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama." Iz toga dakle proizlazi da klericima i vjernicima nije dopušteno sudjelovati na sastancima, konferencijama ili javnim slavljima tijekom kojih se vjerodostojnost takvih "ukazanja" uzima zdravo za gotovo.

Kako bi se, stoga, izbjegao skandal i nedoumica, nadbiskup Müller moli da se Biskupe o ovome izvijesti što je prije moguće.

Iskorištavam prigodu da Vam iskažem izraze svoga dubokog poštovanja, i ostajem

iskreno Vaš u Kristu

[vlastoručni potpis]
Carlo Maria Viganò
apostolski nuncij

POVEZANI ČLANCI

03. tra 2021
KIUM
02. tra 2021
KIUM
01. tra 2021
KIUM

NAJČITANIJE

03. tra 2021
KIUM
02. tra 2021
KIUM
01. tra 2021
KIUM