Vijesti
05. August 2018.
Foto:
Arhivski snimak

Početkom kolovoza primio sam, preko katedralnoga kapelana iz Mostara don Ilije Petkovića, poziv od biskupijskoga kancelara i župnika nevesinjskoga don Ante Luburića da u nedjelju, 5. kolovoza 2018. sudjelujem u svečanosti u Nevesinju te u mjesnoj crkvi glazbom animiram pjesme na nedjeljnoj sv. Misi. Nisam nikada bio u Nevesinju. Nisam čak o toj župi gotovo ništa ni znao. Stoga je to i bio dodatan razlog da poziv s radošću prihvatim.

Tako smo se u nedjeljno jutro uputili u Nevesinje. Cijelim putom pratili smo predivan pejzaž, najprije oko Blagaja a potom duž nevesinjskoga kraja. No, početkom kolovoza iz Mostara doći u Nevesinje, na ugodnu temperaturu, uistinu znači neobično osvježenje.

Razlog našega okupljanja u Nevesinju jest naš Gospodin Isus koji nam se darovao u sv. Euharistiji, koju je toga dana s domaćim župnikom don Antom i tajnikom don Perom Miličevićem u nevesinjskom Oratoriju sv. Pavla, apostola naroda, slavio i prigodnu propovijed održao msgr. Ratko Perić, mostarsko-duvanjski biskup. Prekrasno uređena kapelica, ispunjena vjernicima. I uistinu bilo je lijepo na sv. Misi u ovom gradu vidjeti nešto više od trideset vjernika, među kojima i dosta djece. Dok sam svirao, osjećao sam kao da je cijela crkva jedan zbor.

Nakon sv. Mise, kojoj je, uz domaće i iz drugih krajeva pristigle vjernike, sudjelovao i generalni konzul Republike Hrvatske u Mostaru dr. sc. Marko Babić sa suradnicima, naš je biskup potom održao poučno i zanimljivo predavanje o životu i djelu Tome Budislavića, biskupa trebinjskoga (1606.-1608.), liječnika, diplomata i dobrotvora, koji je rođen u Dubrovniku 1545. godine od roditelja iz nevesinjskoga sela Budisavlja. Povod održavanju predavanja jest 410. obljetnica smrti (1608.-2018.) ovoga našega velikana, o čijem je životnom djelu biskup Ratko tako jasno govorio da je svatko od nas nazočnih mogao zapamtiti barem nekoliko važnijih detalja iz njegova života.

Kako je biskup Toma svojim životom i radom sebe trajno utkao u našu Crkvu, tako će i spomen-ploča, koja će biti postavljena na svetkovinu Velike Gospe na župnoj crkvi u Nevesinju, biti trajan spomen na ovo dično katoličko ime nevesinjskoga kraja.  

A prije biskupova izlaganja, kao uvod u predavanje, nevesinjski je župnik istaknuo brojne osobe iz crkvenoga i svjetovnoga života, rođene na području župe Nevesinje, od svećenika, redovnika, preko akademika, sveučilišnih profesora, slikara i kipara do brojnih drugih kulturnih i političkih djelatnika, čiji je rad obilježio vrijeme u kojem su živjeli, a koji za života ne samo da nisu zaboravili, nego su se s pravom dičili svojim nevesinjskim i podrinjskim zavičajem.  

Nakon sv. Mise i predavanja uslijedila je tradicionalna kava u župnoj dvorani ispod kapelice. I tada, a pogotovo u poslijepodnevnim satima, kroz razgovor sam doznao puno stvari iz povijesti župe Nevesinje. Sama činjenica da je ovo teritorijalno najveća župa u Hercegovini ili još zanimljivije – da se na istoku proteže sve do gradova Foče i Čajniča, do rijeke Drine, za mene je bila posve nova spoznaja. A vidjeti kamenu župnu crkvu u Nevesinju, s impozantnim stepeništem, čije se dvorište za predstojeći patron župe uređuje, a pogotovo njezinu unutrašnjost, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Crkva čiji tonovi odišu toplinom, ukrašena je brojnim vrijednim djelima najboljih suvremenih hrvatskih umjetnika.

Prelijep dan u Nevesinju, na blagdan Gospe Snježne, bio je za mene novo i snažno iskustvo, koje me je uistinu obogatilo. Don Ante, hvala na pozivu!

L. Cvitanović

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE