Međugorski Fenomen
27. June 2008.
Foto:
nepoznato

Večernji list, 27.6.2008., donosi na naslovnici senzaciju: „Vatikan Vrh Katoličke crkve odlučio pratiti fenomen Međugorja - Nova komisija za Međugorje“, a na str. 5 još jača senzacija: „Osniva se komisija Svete Stolice“ s nadnaslovom: „Međugorje - Kardinal Puljić na obljetnicu fenomena ukazanja Gospe“. U vezi s tim tekstom treba primijetiti sljedeće:

            Neistina: U tekstu se kaže da je „prije sedamnaest godina Komisija Biskupske konferencije bivše Jugoslavije donijela odluku o Međugorju tvrdeći da nema nadnaravnog ukazanja te naredila dalje promatranje…“

            Istina: Nije nikakva Komisija BK donijela nikakvu odluku niti je Komisija naredila ikakvo daljnje promatranje, nego je takva odluka u mjerodavnosti same Biskupske konferencije, koja je 10. travnja 1991. u Zadru izjavila: „Na temelju dosadašnjeg istraživanja“ - dakle i na temelju rada i zaključaka te Komisije koju je ta ista BKJ uspostavila 1987. - „ne može se ustvrditi da se radi o nadnaravnim ukazanjima i objavama“.

            U tekstu se najprije donosi najava: „Predsjednik Biskupske konferencije BiH i sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić najavio je uspostavu nove komisije koja će istražiti taj fenomen, a bit će u ovlasti Svete Stolice“.

            A zatim slijedi zamračenje pojmova: Naime, sam Kardinal je u daljnjem tekstu opovrgao takvu tvrdnju svojim izjavama u radio-razgovoru koji „Večernji list“ donosi:

-         prvo, da će ta Komisija „biti najvjerojatnije u ovlasti Svete Stolice“. – Dakle nije posve sigurno, nego se nagađa, pa ako tko pogodi!

-         drugo, da će ta Komisija „izgledati - ako dođe do te komisije, a vjerojatno hoće - kao međunarodna komisija koja će nadilaziti našu jurisdikciju“. I još i ovo:

-         treće: „Sigurno je da će međunarodna komisija dobiti, dođe li do nje, druge upute koje ćemo vidjeti o čemu će biti“.

Kakve su to pogodbene najave i uvjetne izjave s izrazima krajnje dubioze: najvjerojatnije, pa onda vjerojatno; ako i kao; sigurno će dobiti - ako do nje dođe; vidjet ćemo o čemu će biti…?!

            Kontradikcija: Ta će navodna i najvjerojatnija Komisija „nadilaziti našu jurisdikciju“, a: “Nikada se, doduše, neće isključiti mjesni biskup jer je on u prvome redu mjerodavan za sve što se zbiva u nekoj biskupiji“.

            I sada ni nadprosječan čitatelj „Večernjega lista“ ne zna: je li Komisija samo najavljena ili se stvarno osniva? Hoće li se konačno uspostaviti? I kada? Hoće li do nje uopće doći? I kada? Hoće li biti u ovlasti Svete Stolice? I u kojoj formi? Hoće li nadilaziti kompetencije BK BiH, a ne i kompetencije mjesnoga biskupa? No sigurno je da o svim ovim medijo-najavama, novinarskim osnivanjima i radio-međugorskim nagađanjima mjesni biskup u Mostaru pojma nema!

Na kraju pitamo se: zašto nam trebaju ovakve kompromitantne izjave i komu trebaju ovakvi radio-razgovori o međugorskom slučaju o obljetnici takozvanih „ukazanja“?

            Kao da se nema važnijega crkvenoga posla u ovom ozbiljnom vremenu, i kao da nema važnijih društvenih tema u ovoj zemlji, narodu i kraju od plasiranja neutemeljenih i nesuvislih vijesti i kontradiktornih izjava o fenomenu koji je još 1991. godine teološki kompetentno riješen na razini Biskupske konferencije koja je utvrdila: Na temelju svestrana ispitivanja u čitavu međugorskom fenomenu - do sada - nema nijednoga valjana dokaza da se radi o nadnaravnima ukazanjima i objavama!

 

Don Ante Luburić, kancelar

Biskupskog ordinarijata

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE