Vijesti
14. December 1998.
Foto:
nepoznato

 

Dana 13. i 14. prosinca tekućega sastali su se u Mostaru generalni ministar Reda male braće otac Giacomo Bini i preuzvišeni mons. Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski, suizvršitelji dekreta Romanis Pontificibus, u nazočnosti predstavnika Svete Stolice nadbiskupa Marcella Zage, tajnika Kongregacije za evangelizaciju naroda, i provincijala hercegovačke franjevačke provincije oca Tomislava Pervana.
            Održali su zajedničke susrete s dijelom biskupijskoga svećenstva i franjevaca, u bratskom ozračju jedinstva i zajedništva s općom Crkvom.
            U spomenutim se razgovorima odlučno pristupilo pitanju prijelaza župa, navedenih u Dekretu, na upravu biskupijskom svećenstvu. Obje su se strane zauzele s obzirom na njihovu primopredaju prema zakonima Crkve, odlukama generalnog ministra i njegova definitorija, kao i provincijalnog definitorija.
            Sveta Stolica i Red dobro su obaviješteni o postupku koji je u tijeku. Franjevci koji ne poslušaju neka znaju da upadaju u kazne predviđene zakonima Crkve i Reda. Želi se da Dekret bude konačno proveden na dobro Crkve, biskupije, franjevačke provincije, i osobito vjernika.
            Podsjećamo kršćanske vjernike da sakramenti, koji se primaju od kažnjenih franjevaca, nisu valjani.
            Važno je da svi, svećenici i vjernici, u mjesnom biskupu, koji djeluje zajedno s biskupijskim i redovničkim svećenstvom, vide središte i odredište crkvenoga života biskupije.
            Poseban je poziv upućen svim članovima biskupijske zajednice, oduvijek vjerne Katoličkoj Crkvi, kako bi u duhu bratskoga crkvenog zajedništva među sobom, slijedili naputke Svetog Oca, Svete Stolice i onih vlasti koje su oni postavili, radi ljudskoga i duhovnoga rasta u ovoj mjesnoj Crkvi koju Papa voli i iz bliza prati.
            Mostar, 14. prosinca 1998.
                                                                                                            + Marcello Zago, omi - v. r.
                                                                                                                        + Ratko Perić - v. r.
                                                                                                           Fra Giacomo Bini, ofm - v. r.
 
                                                                        ***
 
            U dopisu od 17. prosinca 1998. Kongregacije za evangelizaciju naroda, preko Apostolske nuncijature u Sarajevu, u vezi s Priopćenjem od 14. prosinca 1998. precizirala je sljedeće:
 
            Noel comunicato, la frase: "Ricordiamo ai fedeli che i Sacramenti ricevuti dai Frati puniti sono invalidi..." va precisata nel modo seguente: che i Sacramenti ricevuti dai Frati puniti, come il Matrimonio e la Penitenza sono invalidi perché detti Frati sono privi della necessaria giurisdizione essendo sospesi a divinis.
           
            U Priopćenju, rečenica: "Podsjećamo vjernike da su sakramenti, koji se primaju od kažnjenih franjevaca, nevaljani...", treba biti precizirana na sljedeći način: da Sakramenti primljeni od kažnjenih franjevaca, kao što su Ženidba i Ispovijed, jesu nevaljani. Spomenuti franjevci nemaju potrebnu jurisdikciju jer su suspendirani a divinis.

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE