Vijesti
06. May 2019.
Foto:
Foto Kruno/Jabuka.tv

Na Prvu nedjelju u svibnju 2019., Treću vazmenu, sv. krizma na Širokom Brijegu. U toj je župi djelidba ovoga sakramenta svake godine, redovito u svibnju i gotovo uvijek na prostranu dvorištu pred prostranom crkvom. Ali ove godine ne daju atmosferske neprilike – kiša, vjetar – pa se sve moralo odvijati u župnoj crkvi Velike Gospe. Do prije nekoliko godina kandidati su bili učenici osmoga odnosno devetoga razreda, a posljednjih je godina na redu prvi razred srednjih škola. Širobriješkim krizmanicima, kaže župnik fra Stipe Biško, priključilo se jedno iz Buhova, petero iz Crnča i sedmero iz Mostarskoga Gradca. Svega skupa: sto četrdeset i devetero.

Početak je sv. Mise u 10.00 sati. Dvije krizmanice pozdravljaju iskreno i smireno. Nastavlja župnik svojom dobrodošlicom i otpočinje biskup Ratko srdačnim pozdravom Duhu Svetomu, Gospodinu i Životvorcu, koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi, i koji će danas podijeliti svojih sedam darova ovim pripravnicima u klupama. Sestra Mira predvodi zbor na koru: nepromjenljivi se dijelovi sv. Mise pjevaju na koralan način, koji se u crkvi njeguje od stoljeća sedmog, od pape Grgura Velikoga (590.-604). Čitanja, molitve vjernika pripadaju krizmanicima, Evanđelje fra Ivanu kapelanu.

Biskupova homilija (Iv 21,1-14)   

Isus se u Jeruzalemu ukazao pobožnim ženama. I po njima poručio apostolima da će se i njima očitovati u Galileji. To je kao sa Širokoga Brijega u Sarajevo: 150 kilometara. 

Sedmorica učenika. Sv. Ivan evanđelist, onako kako u današnjem Evanđelju opisuje stanje na obali Genezareta, očito dobro poznaje galilejske vode i ribe, i danju i noću. Našla se skupina Isusovih apostola zajedno: Petar, Toma, Natanael, Jakov i Ivan, i "još druga dva njegova učenika". Sedmorica su apostola na Galilejskom moru. Petar je i ovdje na prvom mjestu i kao vođa skupine poziva druge da pođu loviti ribu. Ali te noći nigdje ribe ni za lijeka.

- Krizmanici, kao što ovdje bijahu Sedmorica apostola, ne zaboravimo da je 7 svetih sakramenata, od kojih vi danas primate jedan, sv. krizmu; da je 7 duhovnih djela milosrđa; 7 tjelesnih djela milosrđa; 7 darova Duha Svetoga koje vi danas primate nakon što ste se jučer ispovjedili i primili Božje oproštenje.

Na Tvoju riječ… Očito je bila maglena noć dok učenici nisu mogli prepoznati čovjeka koji im se približavao na obali. Čak i kada je počelo svanjivati, "nisu znali da je to Isus". Do tada im se Isus očitovao svega dva puta. Nisu mogli naručiti njegova ukazanja u određen sat. Uto začuju s obale glas: "Sinci, imate li što za prismok?" Podigoše glave, ali ga još ne prepoznaše. Odgovoriše mu: "Nemamo". Nato ih on uputi da bace mrežu na drugu stranu na njegovu riječ. Oni učiniše tako i više ne mogoše izvući mrežu od mnoštva riba. Ivan, čovjek oštra oka i sluha, prepozna Isusa i reče Petru: "Gospodin je!" Petar pripaše ribarsku haljinu, baci se u more i poleti u susret Isusu. Ostali učenici privedoše lađicu kraju.

- Krizmanici, ako slijedite Isusa na njegovu riječ, na njegovu putu, po njegovoj zapovijedi, imat ćete uspjeha u životu i plodova u vječnosti. Ako li ne, eto mraka i neuspjeha, ni ribe ni kruha, ni blagoslova ni sreće. Nema sreće u grijehu. U grijehu je najveća nesreća, pa koliko se god tebi činilo da si sretan. Sretan si kada si smiren u savjesti, a ne u strasti. 

Sto pedeset i tri ribe. Evanđelist prikazuje susret s Uskrslim sasvim spontano. Ovdje je susret s Osobom, živom Osobom, odvojenom od ostale Sedmorice učenika. Pravi i živi Isus kao i svaki put kroz sve tri prošle godine. Eto toliko pravi i istiniti Isus da ga nitko ne upita: "Tko si ti?" Svi su bili stopostotno uvjereni da je to On, uskrsli Gospodin! Nije dakle samo "prazan grob" na Kalvariji dokaz da nema Isusa u grobu, pa se zaključuje da je uskrsnuo, nego je glavni dokaz uskrsnuća susret učenika sa živim uskrslim Učiteljem. S obzirom na susret Sedmorice s Isusom, od njih Jedanaest, i to nešto kaže! A pogotovo važno je da je bio nazočan i "nevjerni" Toma. Taj nije pristajao dok se nije prstima uvjerio! Apostoli su prebrojili ulovljene ribe: 153 one prave zdrave.

Krizmanici! Vas je malo manje od broja ulovljenih riba, 149. I vi ste svi ulovljeni u Isusovu mrežu. Još od krštenja. Članovi ste Isusove Crkve. Ostanite s Isusom koji zajedno s Ocem nebeskim šalje danas na vas Duha Branitelja da vas obogati svojim duhovnim darovima, da vas čuva od svih napasti i pogibli života. Ali samo ako i vi budete molili Duha  

- da vas učini mudrima u obitelji, u školi, u društvu, u poslu, pa i u igri;

- razboritima na raskrižju života da uvijek razaberete i izaberete pravi put koji vodi u život;   

- da vam dadne potrebno znanje, ne samo školsko. nego ono što donosi vječno spasenje;

- da danas primate, a sutra dajete pravi savjet, koji dolazi od Duha;

- da pokažete duhovnu jakost u otporu grijehu, kao što pokazujete otpor bolestima tijela;

- da u štovanju Boga budete zdravo pobožni, da se ne stidite Krista raspetoga i uskrsloga;

- da u vršenju Božjih zapovijedi uvijek budete puni strahopoštovanja. pred Bogom

Samo ćete tako i na ovom svijetu biti sretni i druge usrećivati, i postići blaženstvo u nebu.

Na kraju, prije blagoslova, biskup je još jednom podsjetio krizmanike na čestit i uredan kršćanski život. 

"Što misliš da za koju godinu pročitamo - ne daj, Bože - kako je jedan Širokobriježanin uhvaćen u Splitu kako prodaje drogu; drugoga u Frankfurtu goni policija, ne može ga uhvatiti; treći u Osijeku u ludoj vožnji pregazio dvoje djece na prijelazu; četvrti čami u ćelovini u Mostaru… I pitamo se: Jesu li to sve oni što su krizmani 4. svibnja 2019. u crkvi na Širokom? Ili ova: na kraju godine proglašena učenicom ne odjeljenja, nego škole. Ona druga maturirala odličnim, nudi joj se stipendija za inozemstvo. Ona se treća javila u časne sestre… ona četvrta organizirala pomoć najbjednijima u župi. Bože, tebi hvala, jesu li to one koje su primile sedam darova Duha Svetoga 4. svibnja na Širokom. Vidiš li ti razlike? Hajde, živite i rastite tako da se o vama čuju samo najljepše i najbolje vijesti. Neka vas Bog blagoslovi i milošću prati na vašem životnom putu!"

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE