Vijesti
25. September 2018.
Foto:
ZHE

Ovoga ljeta u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj i primorskoj dogodile su se važne promjene na hijerarhijskoj razini. Na proljetnom zasjedanju Arhijerejskoga sabora Srpske pravoslavne Crkve, 9. svibnja 2018., dosadašnji vladika zahumsko-hercegovački dr. Grigorije Durić razriješen je službe u Hercegovini i imenovan episkopom frankfurtskim i sve Njemačke, a za novoga episkopa u Hercegovini izabran je arhimandrit Dimitrije Rađenović, nastojatelj manastira u Dužima kod Trebinja.

Vladika Grigorije ustoličen je 16. rujna ove godine u Düsseldorfu za novoga episkopa frankfurtskoga. Sveta liturgija hirotonije (biskupskoga rukopoloženja ili ređenja) i ustoličenje novoizabranoga arhijereja Dimitrija služena je 23. rujna 2018. u sabornom hramu Preobraženja Gospodnjega u Trebinju, a „narečenje“ ili predstavljanje bilo je za vrijeme služenja svečane Večernje na samu uočnicu. Liturgijske obrede hirotonije predvodio je srpski patrijarh Irinej Gavrilović, a s njim su služili arhiepiskop cetinjski i mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović i mitropolit dabrobosanski Hrizostom Jević te više episkopa iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije:

Atanasije Jevtić iz Trebinja, umirovljeni zahumsko-hercegovački;

Atanasije Rakita iz Mileševe - mileševski;

Joanikije Mićović iz Nikšića - budimljansko-nikšićki;

Teodosije Šibalić iz Prizrena - raško-prizrenski i kosovsko-metohijski;

Maksim Vasiljević iz Alhambre - zapadnoamerički;

Jovan Ćulibrk iz Pakraca - pakračko-slavonski;

Sergije Karanović iz Bosanskoga Petrovca - bihaćko-petrovački;

Ilarion Golubović iz Zaječara - timočki;

Heruvim Đermanović iz Dalja - osječko-poljski i baranjski;

Metodije Ostojić iz Cetinja - dioklijski, vikarni episkop mitropolita Amfilohija;

kao i brojni arhimandriti, igumani, jeromonasi i mirski svećenici pristigli na ovu svečanost iz Hercegovine i iz susjednih eparhija.

Doznavši za imenovanje novoga episkopa u Hercegovini biskup Ratko Perić uputio je čestitke i vladiki Grigoriju za njegovo promaknuće za arhijereja Srpske pravoslavne Crkve u cijeloj Njemačkoj, sa sjedištem u Dusseldorfu, zahvaljujući mu ujedno na dosadašnjim susretima, suradnju i na svemu što su zajedno nastojali i činili za dobro povjerenih im Crkava, kao i čestitke novomu vladiki Dimitriju. Kao i prije 18 godina, za svečanost hirotonije i intronizacije vladike Grigorija, biskup se Ratko iz Mostara uputio u Trebinje, zajedno s kancelarom don Antom Luburićem, nevesinjskim župnikom, da bi nazočio istoj svečanosti vladike Dimitrija. Trebinjski župnik i biskupski vikar Trebinjsko-mrkanske biskupije don Ivo Šutalo, poslije sv. Mise u 10.00 sati, pridružio se katoličkoj delegaciji. Iz Dubrovnika je pristigao biskup Mate Uzinić u pratnji generalnoga vikara don Hrvoja Katušića.

Svečanost je započela u nedjelju ispoviješću vjere novoizabranog episkopa nastavljena sv. liturgijom pod kojom je obavljena hirotonija, a nakon sv. Pričesti bilo je i ustoličenje novoga vladike, koji je 72. episkop ove Eparhije i koji je sudionicima slavlja i cijeloj Eparhiji uputio svoju pastirsku poruku, zahvalnicu Bogu, navodeći više puta probrane riječi sv. Pavla apostola.

Izabrani episkop Dimitrije, s krsnim imenom Savo, rođen je 12. studenoga 1976. u Cetinju. Djetinjstvo je proveo na Svetom Stefanu kod Budve, gdje mu žive roditelji s obitelji. Osnovnu je i srednju školu završio u Budvi, vojni je rok služio 1995./96. u Somboru i Užicu. U manastir Tvrdoš ušao je 2002., a već sljedeće godine zamonašen je uzevši ime Dimitrije. Za jeromonaha zaređen je 2005. u Trebinju. Diplomirao je na Bogoslovnom fakultetu „Sv. Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog“ u Foči 2012.

Kao tvrdoški jeromonah imenovan je 2015. nastojateljem (upraviteljem) manastira Duži. Na toj ga je službi zateklo izabranje za episkopa Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske.

Za svečanim ručkom u "Leotaru" u gradu  održano je više zdravica i čestitki, u ime klera otac Radivoje Krulj iz Mostara, u ime Islamske zajednice u Hercegovini muftija Salem Dedović iz Mostara i više gradonačelnika, među kojima i Ljubo Bešlić iz Mostara. Biskup je Perić čestitao patrijarhu Irineju na kvalitetnoj prinovi u hijerarhijskom i pastirskom pogledu SPC-a, episkopu Grigoriju na njegovoj novoj službi u Njemačkoj i novozaređenom vladiki Dimitriju na promaknuću u Episkopa zahumsko-hercegovačkoga poželjevši mu da Duh Sveti, kojega je primio po rukama patrijarha i ostalih pravoslavnih hijerarha, ostane stalno djelatan u njegovu radu i životu.

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE