Vijesti
29. July 2012.
Foto:
nepoznato

     U misni memento 17. nedjelje kroz godinu biskup je Ratko u mostarskoj katedrali 29. srpnja 2012. uključio ime blagopokojnoga nadbiskupa Petra Čule, koji je preminuo na današnji dan 1985., prije 27 godina. Predvoditelj euharistijskoga slavlja, nakon što je govorio o Isusovu čudu umnoženja kruha i ribe, podsjetio je na posebnu brigu koju je biskup Čule pokazivao u odgoju svećeničkih zvanja. 

     Godine 1959. biskup je Čule primio desetoricu Hercegovaca u Dječačko sjemenište. Devet ih je poslao u Zagreb (M. Barišić, J. Beljan, M. Bevanda, P. Gabrić, M. Galić, A. Ivančić, J. Ivančić, K. Pandžić, R. Perić) i jednoga u Dubrovnik (V. Jelčić). Iz sjemeništa su istupila trojica, a u bogosloviju se javilo sedam kandidata. Toj su se sedmorici priključila još dva bogoslova Hercegovca iz drugih zajednica (J. Ivančić iz Banje Luke i L. Mamić iz karmelićana), a jedan je bogoslov napustio. Od svega 12 sjemeništaraca i bogoslova te generacije od 1959. nadalje, osmorica su zaređena u razdoblju od 1969. do 1972., tj. dvije trećine ili 66% primljenih u sjemenište. Jedan je svećenik do sada preminuo, a sedam ih je živih: pet u Hercegovini, jedan u Zagrebu i jedan u Belgiji. Uspješna generacija, Bogu hvala.

     Voditelj je izrazio zahvalnost i biskupu Čuli koji je kandidate u sjemenište primao, kroz sjemenište i gimnaziju pratio, radovao se njihovu uspjehu, žalostio zbog neuspjeha, najviše ih je on stipendirao, a i njihove su obitelji davale određen udio. Svaki put, kada bi se našao u Zagrebu, osobito u vrijeme zasjedanja Biskupskih konferencija, došao bi na Šalatu pohoditi poglavare u Dječačkom sjemeništu, raspitao se o vladanju i učenju svojih sjemeništaraca i onda bi okupio gimnazijalce i dao im potrebne upute i prijekore, prema potrebi. Tako isto i u Bogosloviji na Kaptolu.

     Godine 1959. bila su 23 sjemeništarca u četiri razreda gimnazije i 12 bogoslova u šest godina teološkoga studija, svega skupa 35 pripravnika na svećeništvo. A deset godina kasnije, 1968., bio je 51 bogoslov i 56 sjemeništaraca, svega skupa 107 kandidata, najviše i do tada, i od tada do sada. Ako se tomu dodaju i kandidati Hercegovačke franjevačke provincije, kojih je bilo puno više, onda se može reći da je Hercegovina prednjačila u svećeničkim zvanjima tih godina.

     Molimo Gospodina da pogleda na žrtvu koju je podnio biskup Čule, i u komunističkom zatvoru i u vrijeme svoje biskupske službe, da dadne vrijednih i vjernih svećeničkih zvanja kojima će ova mjesna Crkva u evanđeoskoj žetvi obilovati Bogu na slavu i na duhovno dobro kršćanskoga puka.

POVEZANI ČLANCI

NAJČITANIJE